Maradnak a mínuszok Svájcban

Még belátható ideig világszerte alacsony kamatszintre kell számítani, ezért nincs kilátásban az alapkamat emelése Svájcban sem - mondta Andrea Maechler, a svájci jegybank (SNB) igazgatóságának a tagja a Sonntagsblick lapnak adott interjúban.
MTI, 2016. augusztus 28. vasárnap, 14:46
Fotó: Napi.hu

Ebben a környezetben a svájci jegybanknak sincs meg a kellő mozgástere ahhoz, hogy kamatot emeljen. Szavai szerint azért vezették be a negatív alapkamatot, hogy megőrizzák a kamatkülönbözetet a külfölddel szemben és ezáltal mérsékelték a frank felértékelődésére ható nyomást.

A jegybank minden eszközzel igyekszik megakadályozni a franknak az exportorientált svájci gazdaságra nézve káros erősödését. A negatív alapkamat fontos és megfelelő eszköz erre a célra" - mondta Maechler.

Kategorikusan kizárta az állampolgároknak adott közvetlen pénzbeni juttatás, a "helikopterpénz" bevezetésének a lehetőségét. A jegybank számára ez tabu.

Világszerte kezd erősödni az a meggyőződés, hogy a jegybankok a monetáris politikában nagyon sokat tettek és ideje lenne a költségvetési és a gazdaságpolitikában is előrelépni a strukturális átalakítás terén.

HOZZÁSZÓLÁSOK