Emberi élet a Marson? - Kíméletlen vélemények érkeztek

Az Egyesült Államok Hold-programjában részt vevő egykori űrhajósok egy részének enyhén szólva nincs nagy véleménye azokról a kezdeményezésekről, amely célja, hogy emberi kolóniák létesüljenek a Marson. Van köztük olyan, aki a NASA-t élesen bírálja.
Komócsin Sándor, 2018. december 24. hétfő, 18:34
Fotó: Pixabay

Bill Anders, az egyike azoknak az embereknek, aki olyan űrhajón repülhettek, amely elhagyta a Föld körüli pályát és megkerülte a Holdat, egy szóval hülyeségnek tartja, hogy emberi missziók induljanak a Marsra - derül ki a BBC cikkéből. A most 85 éves Anders abból az alkalomból szólalt meg, hogy társaival az Apollo 8 űrhajó fedélzetén 50 évvel ezelőtt megkerülték a Holdat. Mindössze hét hónappal ezt követően szállt le a Föld égi kísérőjén az első Hold-komp.

A volt űrhajós nagy támogatója az automatikus űrszondákkal és Mars-járókkal végrehajtott programoknak, főként azért, mert azok sokkal olcsóbbak, mint bármilyen űrhajósokat is magában foglaló próbálkozás. Ugyanakkor úgy véli, nincs meg a társadalmi támogatás ahhoz, hogy az ezeknél nagyságrendekkel drágább emberi missziókat is végrehajtsák. - Mivel szólítanák meg ezek az embereket? - teszi fel a költői kérdést. - Miért kellene az emberiségnek eljuttatni küldötteit a vörös bolygóra, amely alkalmatlan az emberi életre? Szerinte semmit sem lehet kínálni az embereknek, hogy elfogadják ezt a célt.

Elveszett dicsőség

Anders és Frank Borman, illetve Jim Lovell 1968 decemberében indult útnak az Apollo 8 fedélzetén, hogy tízszer megkerülje a Holdat. Ők voltak az elsők, akik ilyen messze kerültek a Földttől, egyben kipróbálták a Saturn V rakétát, amely lehetővé tette az emberek eljuttatását a Föld égi kísérőjére. Külön sikerük, hogy a hosszú utazás után a Csendes-óceánon mindössze négy és fél kilométerre szálltak le attól a helytől, ahova tervezték.

A korábbi asztronauta ma már gúnyolódik az USA űrkutatási hivatalán, a NASA-n, amelynek egykor alkalmazottja volt. Szerinte ez a szervezet - hogy stílusosak legyünk - fényévnyire van attól, amilyen akkor volt, amikor John F. Kennedy elnök fogadalmat tett, hogy az 1960-as évek vége előtt embert juttatnak a Holdra. - A NASA ma nem tudna embert küldeni a Holdra - mondja. - Teljesen elcsontosodott, valójában egy foglalkoztató szervezetté vált. A központjaiban dolgozók egy része látszatmunkát végez, hogy biztosítsa a munkahelyét finanszírozó állami forrásokat, a politikusok pedig a NASA-nál folyó munkára hivatkozva fényezik magukat a választások előtt.

Kidobott pénz?

Anders nem kíméli az űrsiklók alkalmazását és a nemzetközi űrállomást sem, amelyek átvették a Hold-program helyét az űrkutatásban. Szerinte az űrsiklók zsákutcának bizonyultak, messze nem teljesítették azt, amit vártak tőlük, mivel nem váltak bármikor használható, sűrűn közlekedő űrjárművekké. Azt ígérték, hogy olcsó lesz az üzemeltetésük, ehelyett a karbantartásuk drágább volt, mint az egyszer használatos űrkabinok használata. Az űrállomás a párja a siklóknak, egymást feltételezik. Összességében úgy véli, a NASA félremenedzselte az emberi űrprogramokat a Hold-utazás óta.

Társa, Frank Borman, az Apollo 8 parancsnoka, aki egy Gemini űrhajóban is megjárta a világűrt, kevésbé szkeptikus. Úgy éli, hogy határozott léptekkel folytatni kell a naprendszer felfedezését, és ebből emberi expedícióknak is részt kell vállalniuk. Elon Musk Tesla-vezér és Jeff Bezos, az Amazon atyja terveiről azonban nincs jó véleménye. Mindkét dúsgazdag üzletemberguru arról beszél, hogy rész akar vállalni az emberek Marsra juttatásából. Borman úgy véli, nagy a felhajtás a vörös bolygó körül, de nonszensz emberi kolóniákról beszélni a Marson.

Föld-kelte

Ezek a vélemények furcsának tűnnek annak tükrében, hogy mindkét űrhajós patriótának tartja magát és büszke arra a misszióra, amit harmadik társukkal, Jim Lovell-lel együtt végrehajtottak. Ha egy mozzanatot kellene kiemelniük utazásukból, akkor egyhangúan arra a világhírűvé vált fotóról beszélnek, amelyet a Hold túlsó oldaláról készítettek a Földről. Ez a híres Föld-kelte fénykép, amely sokakat elgondolkodtatott arról, milyen elszigetelt, kiszolgáltatott az emberiség szülőbolygóján az irdatlanul nagy és ellenséges világegyetemben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2018.12.25 14:00

@csaba1002:
Eszembejut a kis bűn, nagy bűn gondolat. Semmi különbség sincs a kettő között, mind a két "dolog" bűn. Orbán vagy Musk ?? Vagy mégis? Egyik tömeggyilkos, a másik szélhámos? Nem tudom. Az egyik pénzt lop, öl, kifoszt, a másik pénzt tékozol el, szórja széz hülyeségekre. A Mars érdekes dolog és a pénz "hazájában" nem okoz gondot újabb "pénzt" nyomtatni, azaz digitális fizetőeszközt adni.

Orbán valós pénzt lop, Musk másokét veri el.

A Mars izgalmas dolog, engem speciel kielégít a Youtube-on látott rengeteg fake.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

flydomi, 2018.12.25 13:47

@na4: eljesen igaza van. Nem érzelgős hablatyolás kell, hanem le kell ülni számolni. A számok nem hazudnak. Rögtön látszik, hogy méregdrága, hatalmas bukó az egész.

A varba valo koltozes is hatalmas osszegbe kerul,csak a kis irodaja a vezirnek 4 milliard. :) Meregdraga a nepnek,de megse hatalmas nagy buko a vezirnek. :) Ennyi.Ez errol szol. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2018.12.25 10:50

Van igazság abban amit mondanak. Az 1970-es évek óta arról beszélnek a "szakértők", hogy 30 év és ember lesz a Marson. De még mindig csak ott tartanak, hogy legalább 15 év kell ahhoz, hogy oda juttassanak embert, de vissza nem tudnák hozni. Vagyis elküldenének néhány önként jelentkezőt oda meghalni.
Már valóságshowt is szerveznek az első néhány szerencsétlennel, akit odavinnének, de vissza nem, mert azt még nem lehet megoldani. Ez nagyon erős erkölcsi gondot jelent, mert persze a hírnév miatt lesznek olyan hülyék, akik jelentkeznek.

Megy a fantázia a Marsról, miközben a Földet lassan megfőzzük. A Föld klímájának tönkretétele ellen lényegében semmit sem tesznek a hatalmasok, de egy full halott, légkör és mágneses mező nélküli száraz és lakhatatlan területre embert küldeni az nem gond, nincs pénzügyi határ.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.12.25 09:47

@na4: Sok mindenre mondták már hogy "méregdrága hatalmas bukó" lesz, mégis megváltoztatta az életünket.
Pl. Bill Gates az internetre csak legyintett az elején...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2018.12.25 09:44

Bill Anders miért vállalta a Hold körüli pályát, mikor azokat a fotókat egy robot is meg tudta volna csinálni?
Pénzt, hírnevet hozott neki az utazás, és ennek fényében különösen visszatetsző a Mars emberi felderítéséhez való viszony. Szerintem csak rohadtul irigy, hogy még egyszer lesznek emberek, akik leszállnak egy idegen égitestre. És az nagyobb durranás lesz mint az ő tettei...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html