Matolcsy: Parragh László fake newst terjeszt

A Magyar Nemzeti Bank megvédi azokat az eredményeket, amit az elmúlt 10 évben Magyarország elért - nyilatkozta Matolcsy György, a jegybank elnöke, aki az MTI-nek adott interjújában. Szerinte jelentős a bizonytalanság a világban, szinte nem is lehet prognosztizálni. Hisz abban, hogy a magyar gazdaság egy V alakú, gyors kilábalási pályán mozog. Parragh László pedig szerinte fake newst terjesztette a növekedési hitelekről.
Szabó Dániel, 2020. április 17. péntek, 13:37
Fotó: MTI Fotó / Bruzák Noémi

Magyarország 2010 és 2019 között egy rendkívül sikeres gazdaságtörténeti korszakot írt, mellyel a szakadék szélén álló magyar gazdaság újra visszatért a gyorsan fejlődő kelet-közép-európai gazdaságok élbolyába, vélekedett Matolcsy, aki úgy látja, a mostani helyzet veszélyezteti az eddig elért eredményeket. Ezért a Magyar Nemzeti Bank hatékony és célzott válaszokat adott annak érdekében, hogy az ország megőrizze gazdasági stabilitását és a lehető legkedvezőbb helyzetből tudjon megindulni a gazdaság újraindítása.

"Minden megteszünk, hogy Magyarország visszakerüljön arra a hatékony felzárkózási pályára, ami a vírus előtt jellemezte az országot" - mondta a jegybankár.

Az MNB elnöke szerint eltérő a hazai háztartások és vállalkozások teherbíró képessége, ezért az intézkedéseknek egyaránt segítenie kell a rászorulókat és azokat is, akik képesek majd a "kanyarban is előzni", és megteremteni a gazdaság újraindításának alapjait.

Az elmúlt egy hónapban a jegybank a kormánnyal együttműködve a lakosság, a vállalati szféra és a pénzügyi rendszer megsegítése érdekében egyaránt hozott intézkedéseket és tett javaslatokat - emlékeztetett. Ezek - a kormány intézkedéseivel párosulva - támaszt nyújthatnak a magyar gazdaságnak és a magyar családoknak. "Ezek együtt teremtik meg a bizakodást a jövőre nézve" - magyarázta Matolcsy.

A lakossági és vállalati terheket enyhítő és a gazdaság, valamint az export újraindítását célzó intézkedések meghozatala, programok kidolgozása egyaránt alapos átgondolást, tudatos tervezést igényel; soha nem tapasztalt kihívásokra kellett és kell válaszokat adni, amelyek megkövetelik azt, hogy mind a kormány, mind a jegybank felhasználja a rendelkezésére álló teljes mozgásterét és eszköztárát.

"A kkv-k adják a magyar gazdaság gerincét, az NHP Hajrá konstrukció szinte korlátlan lehetőségei pedig kifejezetten arra ösztönöznek majd mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és lépjen vissza a gazdaságba, mert a magyar gazdaság igenis nagy lehetőségek kapujában áll" - mondta Matolcsy, aki szerint az NHP Hajrá terméktájékoztatója várhatóan április 20-án lesz elérhető, így a maximum 2 hetes banki elbírálás miatt a program hatása már a jövő hónaptól érzékelhető.

Azt is elmondta, hogy az MNB folyamatosan és átfogóan javítja a bankrendszer likviditását.

"Továbbra is úgy gondoljuk ezekben a nehéz hónapokban, hogy a gazdasági és a pénzügyi környezet stabilitásához az az egyik legnagyobb segítség, ha a magyar államadósság finanszírozása alapvetően a belföldi szereplőkre és a forintfinanszírozásra támaszkodik" - részletezte a jegybankelnök.

"Az április 28-i monetáris tanács ülésen döntünk majd arról, hogy az MNB milyen feltételekkel és milyen formában fog jelzálogleveleket, illetve a másodlagos piacon állampapírt vásárolni" - tette hozzá Matolcsy.

A lakossági hitelezéssel kapcsolatban Matolcsy György szerint nehéz időkben mutatkozik meg igazán az elmúlt évek sikeres programjainak hatása. "A rekordalacsony szintű alapkamatnak, a makroprudenciális szabályok proaktív alkalmazásának köszönhetően az elmúlt időszakban egy egészséges és hosszútávon is fenntartható hitelállomány épült fel, ami a járványhelyzet miatti hitelkönnyítő intézkedésekkel és a bankok általunk elvárt hitelezési aktivitásával párosulva kellő dinamizmust adhat a magyar gazdaság újraindításának" - mondta a jegybank elnöke.

Parragh László is belépett a fake news-gyártók körébe, amikor azt állította, hogy az MNB hitelprogramjai nem finanszírozzák a mikro- kis- és középvállalkozásokat. Aligha tévedhetett volna nagyobbat

- foglalta össze sommás véleményét Matolcsy.

A jegybankelnök emlékeztetett rá, hogy az MNB egy olyan korábban már bevált recepthez nyúlt vissza, mellyel 2013 és 2017 között sikerrel erősítették meg a kis- és középvállalkozási szektort. Ebben az időszakban mintegy 40 ezer vállalkozás jutott 2800 milliárd forint kedvező finanszírozáshoz, és ennek eredményképp a program a hazai GDP-t 3,5 százalékkal emelte meg. A tavaly indult NHP fix konstrukcióban pedig a kibocsátott hitelek fele mikrovállalkozások beruházásait segítette elő, a medián ügyletméret 7 millió forint alatt volt.

Matolcsy György szerint a monetáris tanács a múlt héten úgy alakította át monetáris politikai eszköztárát, mellyel kellően gyorsan, rugalmasan és hatékonyan képes reagálni a jelenlegi helyzet kihívásaira.

"Emellett háromezermilliárd forint új forrást adunk a gazdaságnak, ami a magyar GDP több mint hat százaléka. Bízunk a magyar gazdaság és az összefogás erejében, mint ahogy a gazdasági szereplők is bízhatnak az eddig meghozott és a jövőben még lépésről-lépésre érkező intézkedések sikerében" - mondta Matolcsy György.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.04.18 00:19

Fordítok.
"vélekedett Matolcsy, aki úgy látja, a mostani helyzet veszélyezteti az eddig elért eredményeket."
A NER esetleges bukása feleslegessé tenné az állami szintről irányított korrupciót.
"Ezért a Magyar Nemzeti Bank hatékony és célzott válaszokat adott annak érdekében, hogy az ország megőrizze gazdasági stabilitását"
Hiteltörlesztési moratórium a NERtársaknak.
"Minden megteszünk, hogy Magyarország visszakerüljön arra a hatékony felzárkózási pályára, ami a vírus előtt jellemezte az országot"
Ne legyen senkinek kétsége a pénzszivattyú a NERtársak felé továbbra is dübörögni fog.
"Továbbra is úgy gondoljuk ezekben a nehéz hónapokban, hogy a gazdasági és a pénzügyi környezet stabilitásához az az egyik legnagyobb segítség, ha a magyar államadósság finanszírozása alapvetően a belföldi szereplőkre és a forintfinanszírozásra támaszkodik"
A forintot el tudjuk inflálni az euroval ez nem menne.
"Parragh László is belépett a fake news-gyártók körébe"
Aki nincs velünk egy véleményen az az ellenségünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2020.04.17 14:44

@narancsragacs:

Ebbe ne reménykedj. A vályogvetőnek szüksége van egy olyan tanácsadóra aki soha nem fogalmaz meg ellenérzéseket.
Tudod ez egy gazdasági fenomén:))

Győrben két helyen is volt csempe boltja. Az egyik kifejezetten flancos helyen.

Annak idején, mikor a MGM filmstúdiónak nem ment a bolt, Samuel Goldwin azt mondta : "ha az emberek nem akarnak hozzád menni, ebben nem gátolhatod meg őket" Valahogy így járt a csempés is...

A magyar vállalkozásoknak az a pechje, hogy az említett egyén megtalálta azt a másik kóklert, aki elhitte neki, hogy tud a vízen járni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.04.17 14:28

Ingyenélő parraghot és bandáját a narancshorda akasztotta a vállalkozások nyakába, legfőbb ideje hogy le is szedje onnan !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html