Még az ősszel jöhet a következő európai csapás

Az eurótagállamok pénzügyminiszterei nem fognak hozzájárulni a következő hetekben esedékes ülésükön ahhoz, hogy Görögország megkapja folyamatban lévő segélyprogramja esedékes következő részletét. A görögök nem kapkodják el a támogatásért vállalt kötelezettségeik teljesítését.
Napi.hu, 2016. szeptember 5. hétfő, 14:32
Fotó: MTI/AP

Az eurótagállamok pénzügyminiszterei (eurócsoport) nem fogják javasolni e havi ülésükön, hogy Görögország kapja meg harmadik hitelprogramja következő esedékes részletét - adta hírül az Ekathimerini.com athéni hírportál. A hírről először a német Handelsblatt gazdasági újság számolt be európai uniós diplomatákra hivatkozva.

Az informátorok szerint az athéni kormány csak kettőt teljesített abból a 15 politikai reformból, amelyet a kölcsönért cserébe vállalt. Emellett a görögök a megígért privatizációkkal is késlekednek.

Görögország 2015 augusztusában 86 milliárd eurós hitelt kapott az eurózóna biztonsági alapjától (ESM). A pénzt 2018-ig esedékes, cserébe az országnak szigorú költségvetést kell folytatnia és reformokat kell végrehajtania. A kormány ezt megelőzően fél éven át próbálta elérni, hogy leírják a GDP 180 százalékát ostromló államadósságot - hiába.

Elakadt a részlet részlete

A segélycsomagokat, amely a harmadik 2010, az első még IMF és az eurózóna közösen nyújtott segélycsomagja óta, részletekben fizetik, minden egyes pénzinjekció előtt az eurócsoport tesz javaslatot az eurótagállamok kormányainak a pénzcsap kinyitására.

Az első tőkeinjekció májusban volt esedékes. Ez 10,3 milliárd eurót tartalmaz, ám eddig csak 7,5 milliárdot utaltak át az athéni kormány számlájára.

A maradékról tárgyal az eurócsoport a következő hetekben esedékes ülésén Pozsonyban - ide azért látogatnak el, mert ebben a fél évben Szlovákia látja el az EU soros elnöki tisztségét. Az ESM elnöke egyébként a napokban azt mondta, hogy a görögök semmi perc alatt számíthatnak a pénzre, ha végrehajtják az ígért reformokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2016.09.05 18:00

Ebebn az a szomorú, hogy ez előrelátható volt. Már tavaly nyáron ki kellett volna rúgni őket, nem pedig babusgatni ezeket a lúzereket. Ez is Merkel bűne. Grexit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html