Meg fogják támadni az amerikai szavazógépeket - szakértő

Azzal, hogy hackerek hozzájutottak több százezer amerikai választó adatához, valószínűleg megpróbálják majd őket befolyásolni az amerikai elnökválasztás során - mondta Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő az M1-en.
MTI, 2016. szeptember 1. csütörtök, 08:33
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa elmondta, hogy két évvel ezelőtt még Kína volt az Egyesült Államok fő ellensége a kibertérben, ma már Oroszország. A szakmában egyetértés van abban, hogy a klasszikus - pénz- és adatlopással kapcsolatos - kiber bűncselekményeket tipikusan orosz gyökerű szervezett bűnözői csoportok követik el. Ezekről a csoportokról azt feltételezik, hogy az orosz titkosszolgálatokhoz kapcsolódnak. A bűnözői csoportok ugyanis "bedolgoznak" a titkosszolgálatoknak bizonyos anonim műveleteknél, és a lopások fekete kasszát is biztosítanak a szolgálatoknak.

Azzal, hogy a hackerek hozzájutottak több százezer választói adathoz, megpróbálják majd befolyásolni ezeket az embereket a közösségi hálózatokon, e-mailekben, hogy kire szavazzanak az elnökválasztáson. Ezek nagyon finom műveletek lesznek.

Az Egyesült Államokban egyes államokban elektronikus szavazógépeket használnak, amelyekkel kapcsolatban többször felmerült a kérdés, hogy biztonságosak-e. Mint mondta, "borítékolja", hogy ezeket az elektronikus szavazógépeket is meg fogják támadni, ami zavart fog okozni. A Szövetségi Nyomozó Iroda az elmúlt hetekben két szövetségi államban is azt tapasztalta, hogy a választói adatbázist és a választói regisztrációt számítógépes támadás érte. Ezért felhívta a választási irodák figyelmét, hogy a november 8-án tartandó elnökválasztás előtt okvetlenül erősítsék meg számítógépes rendszerük biztonságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK