Még nem zárja el az ukrán gázcsapot Moszkva

Amíg folynak a háromoldalú tárgyalások az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna között az energiaellátás biztonságáról, addig Moszkva biztosan nem állítja le a gázszállításokat - derül ki az egyeztetések hétfői, brüsszeli fordulóját követően kiadott nyilatkozatból.
Inforádió, MTI, 2014. június 2. hétfő, 22:14
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság által közzétett kommüniké valódi fejlődésként értékeli az erről szóló megállapodást, amely azt is tartalmazza, hogy a júniusi gázszállítás árát Moszkva nem követeli előre Kijevtől. Az alku része az is, hogy egyik fél sem fordul a gázvásárlási szerződés ügyében a stockholmi döntőbírósághoz. Ezt Ukrajna helyezte kilátásba miután Moszkva bejelentette: 268,5 dollár helyett áprilistól 485 dollárt követel Kijevtől 1000 köbméter földgázért.

A kijevi kormány szerint a piaci viszonyok nem indokolnak ilyen arányú áremelést. Az alacsonyabb árról még decemberben állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Viktor Janukovics, később a hivatalából elmozdított ukrán elnök, miután visszalépett az uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezmény aláírásától.

A közleményből az is kiderül, hogy az ukrán Naftogaz 786 millió dollárt (kb. 175,6 milliárd forint) utalt át az orosz állami gázvállalatnak, a Gazpromnak, a két cég vezetője pedig kétoldalú megbeszéléseket folytatott, hogy rendezni lehessen a vitás kérdéseket.

A nyilatkozat tanúsága szerint a Gazprom és a Naftogaz vezetője az elkövetkező napokban folytatja az egyeztetést, és ha sikerül mindkettejük számára elfogadható javaslatot kidolgozniuk, akkor haladéktalanul újabb háromoldalú találkozót tartanak majd miniszteri szinten.

HOZZÁSZÓLÁSOK