Andrzej Duda lengyel államfő (képünkön) felhívta telefonon Donald Trumpot, az USA megválasztott elnökét, hogy megköszönje neki a kampánya alatt a lengyeleknek tett gesztusát. Trump ellátogatott az Amerikában élő lengyel közösséghez is, hogy a támogatásukat kérje elnökké választásához.

A beszélgetés során a felek kölcsönösen meghívták egymást hivatalos látogatásra országaikba - derült ki a lengyel sajtó tudósításaiból. Az onet.pl hírportál szerint Dudának öt területen kell elérnie a lengyel-amerikai kapcsolatok erősítését.

Öt pont

Az egyik a NATO-együttműködés további elmélyítése, a másik a határozott fellépés Oroszország ellen. A harmadik annak biztosítása, hogy Lengyelország különleges státust élvezzen az Egyesült Államok külkapcsolataiban, a negyedik a két ország közti vízumkényszer eltörlése. Végül az ötödik mindennek határozott megjelenítése a hivatalos amerikai és a lengyel pr-kommunikációban.

Veszélyek

Az onet.pl figyelmeztet a veszélyekre is, amelyek között az első helyen az áll, hogy az új washingtoni adminisztráció a békülékenység egyoldalú hangsúlyozásával újraszervezi kapcsolatait Oroszországgal. Emellett gondot okozhat az is, hogy ha Trump "az Amerikai az első" szabály jegyében erősen befelé forduló politikába kezdene.

A lengyelek külön örülnek annak, hogy az USA varsói nagykövete szerint a megválasztott elnök a kelet-közép-európai régió vezető államaként tartja számon Lengyelországot. Eközben magyar lapértesülések szerint Orbán Viktor stábja gőzerővel dolgozik azon, hogy a magyar miniszterelnököt meghívják Trump januári beiktatási ceremóniájára. Úgy tűnik, Duda egy lépéssel előbbre jár.