Megéri anyagilag a skót függetlenség?

Egymásnak gyökeresen ellentmondó számításokat tett közzé szerdán a skót és a brit kormány arról, hogy Skócia a függetlenné válással vagy a brit unióban maradva járna-e jobban pénzügyileg.
MTI, 2014. május 28. szerda, 15:33
Fotó: Reuters

A skót kormány által Edinburghban ismertetett tanulmány - amely a független Skócia gazdasági és költségvetési kilátásait vázolja fel - arra a következtetésre jut, hogy ha Skócia elszakad Nagy-Britanniától, az a 2029-2030-as pénzügyi évre 5 milliárd font nettó GDP-pluszt eredményezhet, vagyis az ötmilliós lakosságot figyelembe véve fejenként átlagosan ezer font (375 ezer forint) többlet lenne várható a skót hazai össztermékben.

A szinte ezzel egy időben Londonban közzétett brit kormányjelentés viszont úgy számol, hogy ha Skócia a brit unió tagja marad, annak "osztaléka" fejenként 1400 font (több mint félmillió forint) lenne.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

Salmond a függetlenség anyagi előnyeiről készített tanulmány szerdai közzététele után a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Skócia "a világ egyik leggazdagabb országa", de szüksége van a függetlenségre annak érdekében, hogy gazdasági lehetőségeit teljes mértékben ki tudja használni.

Danny Alexander brit pénzügyminiszter-helyettes - aki maga is skót - mindazonáltal "hamis bónuszígérettel" vádolta a skót kormányt. Alexander kijelentette: Salmond és kormánya "kétségbeesett erőfeszítésekkel" igyekszik elterelni a figyelmet arról a tényről, hogy függetlenné válása esetén Skócia nem férne hozzá ugyanazokhoz az anyagi erőforrásokhoz, mint Nagy-Britannia tagjaként.

A várható pénzügyi következmények megítélését mindazonáltal nehezíti az a vita is, amely arról szól, hogy elszakadása esetén Skócia egyáltalán megtarthatná-e a fontot fizetőeszközéül. A brit kormány az utóbbi hetekben több egyértelmű nyilatkozatban kizárta ennek lehetőségét. George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

Néhány hete a Bank of England belpolitikai kérdésekben semlegességre kötelezett kormányzója is megszólalt az ügyben, a függetlenség pénzügyi következményeinek óvatos megfontolására intve Skóciát. A kanadai Mark Carney, aki tavaly nyár óta áll a brit jegybank élén, egy edinburghi üzleti rendezvényen felszólalva hangsúlyozta, hogy ha Skócia függetlenné válik, de meg akarja tartani a fontot, akkor - okulva az euróövezeti problémákból is - e fontunió fenntarthatóságához és sikerességéhez szükség lenne a frissen elnyert skót szuverenitás bizonyos mértékű feladására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw, 2014.05.28 16:28

Normális esetben nem mindig csak az anyagiak számítanak, elég gáz ha semmi más. Majd a skótok eldöntik milyen szempontokat vesznek figyelembe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.05.28 16:18

@tamas970:

hagyd írországot, az egy különleges ország vagy 24 millió, az országot segítő elvándorlóval..nem lehet hasonlítási alap
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.05.28 15:48

Alapvető kérdés pl, hogy milyen mértékben osztoznak a tengeri olaj és gázmezőkben - illetve mennyi ezekben a tartalék. Ezenkívül adnak-e a cégeknek, munkavállalóknak adó/fizetésbeni előnyt a UK-hez, EU-hoz képest.
Írország amúgy jó példa az önálló boldogulásra a brit szigeteken, a gazdaság megy, csak eléggé volatilis.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html