Meggátolja a gyógyszerdrágulást a német kormány

Németországban az új kormánykoalíció első törvényhozási lépése a gyógyszerárak 2 milliárd eurós terhet jelentő emelkedését akadályozza meg.
MTI-Eco, 2013. december 18. szerda, 16:19
Fotó: Napi.hu

A német konzervatívok és szociáldemokraták közös kormánya az első döntésével egy december 31-én lejáró áremelési moratóriumot hosszabbít meg három hónappal. Az Angela Merkel vezette kormány az első ülésén, kedden határozott a kérdésről, és a kormánypárti frakciók rögtön be is nyújtották a két vonatkozó törvényjavaslatot a Bundestagnak, a törvényhozás alsóházának. A vita a Bundestag szerdai ülésén kezdődött, a javaslatokat sürgősséggel tárgyalják.

A javaslatokat az ellenzék is támogatja, elfogadásuk biztosra vehető. A Bundestag után a felsőház, a Bundesrat foglalkozik a törvényekkel, váratóan jóváhagyja őket.

Az eredeti döntést még 2009-ben hozta meg Angela Merkel előző, konzervatív-liberális összetételű kormánya. Akkor arról határoztak, hogy egyes vényköteles, régóta forgalmazott és termék-szabadalmi oltalom alatt álló gyógyszerek esetében a gyártóknak kötelező 16 százalékos árengedményt adniuk az állami betegpénztáraknak és magán egészségbiztosítóknak a 2010. augusztus 1-jétől 2013. december 31-ig tartó időszakban.

Ez a lépés elhárította a készítmények várt nagyarányú drágulását, de a moratórium az év végén lejár, és a kormányalakítás elhúzódása miatt nem maradt idő az ügy újratárgyalására. Ezért a moratórium végének dátumát 2014. március 31-re módosítják. A javaslatok indoklása szerint 2014-ben a gyógyszerkiadások 2 milliárd euróval emelkednének, ha nem tesznek így.

HOZZÁSZÓLÁSOK