Meghökkentő jóslat - mi lesz a benzinkutaknál?

Hiába emelkedett szépen az elmúlt hónapokban az olaj ára a termelők örömére, egyes szakértők szerint a mostanra kialakult 50 dollár/hordós szint a plafon. Egy elemző minden eddiginél alacsonyabb olajárat vár hosszabb távon.
Napi.hu, 2016. május 31. kedd, 11:11
Fotó: Napi.hu

Először fordult elő október óta, hogy a világ két legjelentősebb olajfajtája, a Brent és a WTI elérte a hordónként 50 dolláros szintet, ám kérdés, mi lesz ezután - írja a CNBC. A szakértők nem értenek egyet abban, hogy folytatódhat-e a növekedési trend vagy itt a vége az olajtermelő országoknak kedvező drágulásnak.

A fekete arany ára annak köszönhetően emelkedett az elmúlt két hónapban, hogy néhány véletlenszerű esemény, például a kanadai olajhomok-kitermelést akadályozó erdőtűz vagy a rendszeresen visszatérő nigériai belháború, segített a kínálat túlsúlyának enyhítésében.

A múlt hét végi csúcs után kissé visszakorrigált az olajár, ám így is 49 dollár/hordó felett maradt május utolsó napjaiban. A szakértők nem várnak semmilyen a piaci kínálatot befolyásoló döntést az OPEC csütörtöki, menetrend szerinti tanácskozásától.

Évekig fog tartani

Várhatóan lejtőre kerül a piac - véli Christian Gattiker-Ericsson, a Julius Baer bank vezető stratégája. A fekete arany árának új normális sávja 35 és 50 dollár közé fog esni attól függően, hogyan alakul a világpiaci kínálat.

Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan újra az alsó szélsőértékhez közelít majd az olajár - fejtegette a szakember. Gattiker-Ericsson szerint olyan erős túlkínálat alakult ki az elmúlt években, hogy két-három év is eltelhet addig, amíg a világgazdaság lenyeli a felesleget.

Lehet, hogy nem, vagy mégis

Mások is hasonló véleményen vannak. A múlt héten az UBS árupiaci elemzői azt jósolták, hogy a fekete aranyért hordónként átlag 49 dollárt kell majd adni 2016 utolsó három hónapjában. A bank némi pluszt, 55 dollár/hordós árat vár 2017-re. Jason Gammel a Jefferies befektetési bank elemzője azonban az árak határozott további emelkedésére számít.

Ugyanakkor vannak ultranegatív előrejelzések is. Francesco Flia, a Fasanara Capital tőketársaság vezérigazgatója úgy véli, hogy a következő tíz évben 10 dollárra zuhanhat a fekete arany ára.

Ennek két fő oka lehet, az egyik, hogy újabb technológiai áttörések történnek, amelyek olcsóvá teszik a nem hagyományos kitermelést, a másik a tárolási technológiák fejlődése. Hogy ebből mit láthatnak az autósok a benzinkutaknál - ha teljesül a jóslat -, az attól függ, mennyivel emeli az üzemanyagok adóját a kormány és a parlament.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pegazus_a_borbarat, 2016.05.31 12:53

A valódi hir a témában:
http://www.tasnimnews.com/en/news/2016/05/31/1089024/iran-s-oil-minister-to-attend-upcoming-vienna-opec-meeting-report
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2016.05.31 12:22

Az inga kilengett és ez természetes dolog. Nem kell vészjelzéseket adni! Egy hónap múlva 40-45 USD közötti sávban lesz az olajár, de ha Irán igazán belekezd, akkor még akár alatta is. Ez az 50 USD is csak egy szélsőérték a mai helyzetben. Szerintem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html