A lengyel hadsereg folyamatban levő, évtizedes korszerűsítési programjának végrehajtását várhatóan felgyorsítja az orosz terjeszkedés miatti aggódás és az, hogy Joe Biden amerikai alelnök varsói látogatásán ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok támogatja az ország védelmének megerősítését.

A program költségét 130 milliárd zlotyra, mintegy 9000 milliárd forintra becsülik. A szakértői vélemények szerint azonban ez sem elég ahhoz, hogy Lengyelország képes legyen megvédeni magát, ezek csupán fillérek ahhoz képest, amit Oroszország költ fegyverkezésre, és még ezt is nehéz lesz kigazdálkodni - írta a vezető lengyel gazdasági hírportál, a Money.pl. Azonban fontos eleme a védelemnek, amiben számíthat a NATO segítségére.

A kormány által legutóbb jóváhagyott program 90 milliárd zlotyt, mintegy 30 milliárd dollárt szán a haderő modernizálására 2022-ig, de az ebben nem szereplő, de azonos célú kiadások további 40 milliárd zlotynyi kiadást jelentenek. A tervek a rakétaelhárítás, a légierő, helikopterek és hadihajók számának és minőségének növelése mellett a "jövő katonája" projekt, a katonák személyi felszerelésének és védelmének erősítését célozzák.

A kiadások közel harmadát fordítanák a légvédelem fejlesztésére, több mint 26 milliárd zlotyt. Ez elsősorban olyan rakéták beszerzését jelenti, amelyek alkalmasak a hadműveleteket végző csapatokon kívül a közigazgatási-gazdasági központok védelmére is. A szakértők azonban úgy vélik, ez csak csepp a tengerben, egy orosz rakétatámadást ezzel nem lehetne kivédeni. Közel 14 milliárd zlotyt juttatna a program a haditengerészetnek, amiből tengeralattjárókat (darabja minimum 3 milliárd zloty, vagyis 1 milliárd dollár), őrhajókat és partvédő rakétaütegeket szereznek be. A program erre az évre csak közel 3,5 milliárd zlotyt szán összesen a korszerűsítési kiadásokra - ezt azonban hamarosan megváltoztathatja a politikai helyzet.

Annak érdekében, hogy olcsóbban és hazai forrásból jussanak modern harceszközökhöz, a kormány az év elején megkezdte a hadiipar konszolidálását, egy csoportba (Polska Grupa Zbrojeniowa) vonva össze a 12 legnagyobb hadiipari céget, de a résztvevő vállalatok száma el fogja érni a harmincat, összesen 14 ezer alkalmazottal.
A programot kizárólag az állami költségvetésből finanszíroznák. A védelmi büdzsé évente minimum a GDP 1,95 százaléka, ami európai viszonylatban elég soknak számít. Ezért a hadsereg fejlesztési terve csak a bruttó hazai termék növekedésével realizálható.

A Dziennik Gazeta Prawna, a vezető varsói gazdasági napilap által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy tekintettel a jelenlegi helyzetre meg kell kétszerezni a hadsereg korszerűsítését szolgáló erőfeszítéseket, még akkor is, ha ez is csak néhány napra tudna feltartóztatni egy Keletről érkező agressziót. A légvédelemnek például a tervezett összeg közel dupláját kellene juttatni, a 48 F-16-os vadászgépnek is közel a kétszeresére lenne szükség, és ugyanilyen arányban többre van szüksége haditengerészetnek. És akkor még nem beszéltünk a szárazföldi erők szükségleteiről, mint - egyebek mellett - a páncélozott csapatszállítók százai. Mivel egyelőre nincs kilátás a célszámok ilyen növelésére, ami egy heti ellenállást tenne lehetővé, jól látható, milyen felbecsülhetetlen értéket jelent a NATO-tagság - írta a lap.