A román kormány egy milliárd eurót kölcsönöz a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (IBRD), a hitelösszeg tartalékként szolgál majd az államkincstárban, erősítve a nemzetközi befektetői bizalmat - jelentette szerdán a bukaresti pénzügyminisztérium. A hitelszerződést még kedden írta alá Florin Georgescu román pénzügyminiszter és Francois Rantrua a Világbank helyi megbízottja.

Romániának mindössze elővigyázatossági okokból van szüksége a hitelre, a pénz tartalékként szolgál váratlan helyzetekre. A tartalékok ugyanakkor garantálják az országnak, hogy a nemzetközi piacokon alacsony áron juthasson a költségvetés finanszírozásához szükséges forrásokhoz - áll a jelentésben. A hitel 12 évre szól, a lehívott összeg kamata a mindenkori hat havi EURIBOR plusz egy 0,60 százalékos költség, amit az összeg lehívásakor vetnek ki. A rendelkezésre álló összeg terhe (stand-by fee) 0,50 százalék évente, a hitelt egy összegben, 2024 február elsején kell visszafizetni.

A hitel folyósításának azonban komoly feltételei vannak, a IBRD fiskális és adminisztrációs reformokat sürget, emellett jelentős előrelépéseket várnak az egészségügy, az energiapiac terén is. A pénzügyminisztérium szerint Bukarestnek nem okoz gondot a feltételek teljesítése, a követelések ugyanis gyakorlatilag az IMF-szerződésben is szerepelnek, megvalósítások folyamatban van.

Az új hitelvonal kiegészíti a jövő év elején kifutó, mintegy ötmilliárd eurós elővigyázatossági hitelszerződést, amelyet az IMF és az EU biztosít. A román államkincstár emellett szeptember 4-én a 750 millió euró értékben értékesített euróban denominált, hat éves kötvényeket 5,1 százalékos átlagos hozam mellett. A pénzügyi tárca a nem várt sikert látva megszellőztette, hogy még idén újabb kibocsátást tervez. Az év eleje óta a pénzügyminisztérium további 38,9 milliárd lejt kölcsönzött a helyi és 2,25 milliárd dollárt az amerikai piacon.

Az elmúlt hónapok belpolitikai csatározásai miatt a lej folyamatos teret vesztett az euróval szemben, ami jelentősen nehezítette a büdzsé finanszírozhatóságát. A kormány súlyos nyomás alatt van, mivel köti a nemzetközi hitelezőkkel megkötött szerződésben vállalat 2,2 százalékos GDP-arányos deficitcél. A gazdaság növekedésre vonatkozó előrejelzés eközben 1,5 százalékról 09-1,2 százalékra romlott, az éves infláció 3,88 százalékon tetőzött augusztus végén. Victor Ponta kormányfő korábban azt mondta, hogy a 2013-ban lejáró IMF-hitelt meghosszabbítaná - lazább feltételekkel.