A befektetői szinten egy fokozattal tovább javította Kazahsztán hosszú és rövid távú szuverén küladósi besorolását hétfőn a Standard&Poor's hitelminősítő: ezzel a közép-ázsiai gazdasági hatalom "BBB plusz" minősítést kapott az eddigi "BBB" helyett. Az új besorolás kilátása stabil.

A világ legnagyobb hitelminősítője egyúttal a "BBB plusz" fokozaton megerősítette az ország hazai adósbesorolását is.

Az indoklás szerint az átlag feletti növekedést várhatóan a jövőben is erőteljesen támogató, növekvő nyersanyag-, elsősorban olajexport, a megbízható költségvetési politika és a működő tőke tartósan magas beáramlása indokolja a lépést.

A természeti erőforrásokban rendkívül gazdag gazdaságot előtérbe helyező politika és a kőolaj árának emelkedése nyomán 2002 és 2007 között évi 9 százalékos volt az átlagnövekedés.

A bankszektor itt a legfejlettebb a térségben, Kazahsztán a regionális pénzügyi központ szerepére aspirál. Ugyanakkor a 2007-2008-as pénzügyi válság Kazahsztánban is a befektetők elvesztéséhez, hitelválsághoz és recesszióhoz vezetett. Válaszként a kormány leértékelte a tengét, és 19 milliárd dollárt fordított gazdaságélénkítésre.

A kazah GDP növekedése 2010-ben 7 százalék volt, 2011-re már ennél erősebb bővülést várnak. 2010-ben az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson 12.800 dollár volt, 5,5 százalékos munkanélküliség és 7,8 százalékos infláció mellett.