Meglepetés az új lengyel kormányban

Hétfő délután a varsói köztársasági elnöki palotában Andrzej Duda elnök jelenlétében letette az esküt az új lengyel kormány. Mindenki meglepetésekre számított az új kormány összetételében – egy biztosan akad: a lemondását benyújtó Beata Szydlo az új, eddigi helyettese, Mateusz Morawoecki által vezetett kormány tárca nélküli miniszterelnök-helyettese lesz.
Barabás Júlia, 2017. december 11. hétfő, 18:10
Fotó: MTI/EPA

Meglepetés a lengyel média szerint nem is a két személy cseréje, hanem az, hogy Morawiecki megtartotta eddigi két - a pénzügyi és a fejlesztési - tárcáját. Tovább is csodálkozhattak a jelenlevők: biztosnak látszott a külügyminiszter, Witold Waszczykowski menesztése csakúgy, mint a nemzetvédelmi miniszteré, Antoni Macierewiczé, de ez nem történt meg - Duda államfő enyhe mosollyal arcán adta át a kinevezési dokumentumot.

A lengyel kormány jelenleg az élén álló személyek cseréjét kivéve ugyanaz maradt, mint az előző, Szydlo vezette - a média már azon spekulál, hogy az igazi változás majd csak januárban következik be. Még azt is felvetik - s ez lehet magyarázat a történtekre -, hogy a népszerű Szydlo leváltásával megindulhat a harc a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártján belül.

HOZZÁSZÓLÁSOK