Meglepetésre javult a német export

A várakozásokkal ellentétben nem csökkent, hanem emelkedett Németország exportjának értéke júliusban, a harmadik negyedév stabil indítása azt jelezheti, hogy az euróövezet legnagyobb gazdasága ki tudja védeni a kereskedelmi vitákból és a brit uniós tagság megszűnését övező bizonytalanságokból fakadó negatív hatások egy részét - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 9. hétfő, 09:24
Fotó: Getty Images

Az előzetes adatok szerint júliusban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 0,7 százalékkal, 111,2 milliárd euróra nőtt. Elemzők 0,3 százalékos csökkenésre számítottak a júniusban mért 0,1 százalékos visszaesés után - közölte hétfőn a német statisztikai hivatal (Destatis).

A behozatal értéke 1,5 százalékkal, 91,0 milliárd euróra csökkent júliusban, miközben elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak a júniusi 0,7 százalékos növekedés után.

A kereskedelmi mérleg többlete 20,2 milliárd eurót tett ki, szemben az elemzők által várt 17,5 milliárd, illetve a júniusban elért 18 milliárd eurós szufficittel.

A kiigazítatlan adatok szerint az idei év hetedik hónapjában Németország exportja 115,2 milliárd eurót, importja pedig 93,7 milliárd eurót tett ki. Tavaly júliushoz képest a kivitel értéke 3,8 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 0,9 százalékkal csökkent. A kereskedelmi mérleg 21,5 milliárd eurós többlettel zárt, míg egy évvel korábban 16,4 milliárd euró volt a szufficit.

A folyó fizetési mérleg egyenlege 22,1 milliárd eurós többletet mutatott júliusban az előző havi 20,9 milliárd euró után. Tavaly júliusban 13,9 milliárd eurót tett ki a többlet.

Az idei első hét hónap végén a német külkereskedelmi mérleg aktívuma 131,1 milliárd eurót tett ki, a folyó fizetési mérlegben pedig 148,8 milliárd eurós többlet alakult ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.09.09 09:45

Az import esik, az export nő a németeknél. Az ipari termelés szintén csökken. Nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz az augusztusi, szeptemberi adat. Ha ez így marad akkor kijelenthető, hogy a hazai német gyártás nem elég "versenyképes" már a kelet-európaival. Azaz otthon visszafogják a termelést, míg a régiónkban növelik!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html