Oroszország nem adta fel a közös energiaprojekteket Törökországgal annak ellenére, hogy az orosz harci gép novemberi lelövése miatt gazdasági szankciókat vezetett be szomszédjával szemben. Tovább folytatódhat a török áramlat gázvezeték kiépítésének előkészítése, továbbá az Akkuyu atomerőmű-projekt is - mondta Andrej Karlov ankarai orosz nagykövet a Sputnik hírportál tudósítása szerint.

Az Akkuyu NPP (nuclear power plant) ügyét nem említette az az elnöki dekrétum, illetve az a három kormányhatározat, amely a gazdaság korlátozásokról szólt - derült ki a diplomata szavaiból. Oroszország nem adta fel a török áramlatot, ám a labda pillanatnyilag a török fél oldalán pattog.

Karlov szerint jelenleg nagyon nehéz lenne megjósolni a projekt jövőjét. Moszkva arra vár, hogy Ankara tegyen lépéseket a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében.

Ellentmondó jelzések

Erre reményt adhatott Ahmet Davutoglu miniszterelnök korábbi nyilatkozata, amelyben a kormányfő értékelte, hogy az orosz gázszállítások nem álltak le november után. Ez mindkét félnek fontos, miután Törökország jelenleg gázszükséglete felét szerzi be Oroszországtól.

Recep Tayyip Erdogan államfő azonban a kapcsolatok még mélyebb lefagyására utaló nyilatkozatot tett a héten. Eszerint orosz kollégája, Vlagyimir Putyin egy olyan hatalom feje, amely megszállóként van jelen Szíriában - derült ki a Bloomberg tudósításából.

Erdogan a múlt héten még találkozót kezdeményezett Putyinnal - hiába -, ám ez még az előtt történt, hogy az Aleppót bombázó orosz repülők elől menekülve tízezrek indultak el Törökország felé.

Nagy projektek

A török áramlat gázvezeték megépítését 2014 decemberében jelentették be. Ez a csőkígyó a Fekete-tengert átszelve, török területet érintve több mint 1000 kilométerről szállítaná a gázt a török-görög határra. Évi 63 milliárd köbméteres kapacitásával kiválthatná az orosz gáz ukrajnai tranzitját.

Az Akkuyuban felépülő atomerőműről 2010-ben állapodott meg a két fél. Törökország első ilyen létesítményébe négy 1200 megawatt kapacitású reaktort szállítanak az oroszok - írta az atomenergiainfo.hu. A beruházási költség 20 milliárd dollár, az átadást 2022-re tervezik. (A létesítmény kétszer akkora lesz, mint a Paks 2 atomerőmű - a szerk.).