Meglepő fordulat: újra találkozott az észak- és dél-koreai vezető

Áprilisi csúcstalálkozójuk után szombaton újból személyesen tárgyalt egymással Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Mun Dzsein dél-koreai elnök - közölte a szöuli elnöki hivatal.
Szabó Zsuzsanna, 2018. május 26. szombat, 14:42
Fotó: AFP

A két országot elválasztó demarkációs vonalon lévő Panmindzsonban tartott, előre be nem jelentett találkozón a két politikus az áprilisi nyilatkozatukban foglaltakról egyeztetetett, többek között a félsziget atomfegyver-mentesítéséről, valamint az észak-koreai vezető és az amerikai elnök közötti esetleges találkozóról is - írja az atv.hu az MTI-re hivatkozva.

Kim Dzsongun az eredeti tervek szerint június 12-én Szingapúrban találkozott volna Donald Trumppal, az amerikai elnök azonban az "ellenségeskedő" észak-Koreai vezetést okolva csütörtökön lemondta a csúcsértekezletet, amelynek legfontosabb témája az észak-koreai nukleáris program felszámolása lett volna. Később viszont a találkozó lemondása után érkező, "meleg hangvételű" phenjani üzenetek nyomán hajlandónak mutatkozott arra, hogy megrendezzék.

Szakértők szerint Mun Dzsein és Kim Dzsongun szombati tárgyalása az eddigi legbiztatóbb jele annak, hogy talán mégis megtartják az amerikai elnök és az észak-koreai vezető találkozóját. Ez lenne az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével.
Mun Dzsein, aki a héten Washingtonban is tárgyalt, vasárnap ad részletes tájékoztatást a szombati kétórás találkozójáról Kim Dzsongunnal.

Képünk forrása: AFP photo/Dong-A Ilbo/Handout

HOZZÁSZÓLÁSOK