Meglepő szám jött Görögországból

A görög gazdaság nagyobb mértékben zsugorodott az előzetesen becsültnél a harmadik negyedévben, miután a június végén elrendelt tőkekorlátozások visszavetették a beruházásokat, az exportot és a fogyasztói kiadásokat.
MTI, 2015. november 27. péntek, 15:56
Fotó: Reuters

A görög statisztikai hivatal pénteken kiadott második becslése szerint Görögország hazai összterméke a júliustól szeptember végéig tartó három hónapban 0,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 1,1 százalékkal esett vissza. Az első becslésben még 0,5 százalékos havi, illetve 0,4 százalékos éves zsugorodás szerepelt. A tőkeberuházások 7,0 százalékkal, az export pedig 7,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A fogyasztás 1,0 százalékkal mérséklődött, miközben az import értékének 16,9 százalékos csökkenése enyhített a recessziós hatáson.

A görög kormány arra számít, hogy idén stagnálni fog a gazdaság, jövőre pedig 0,7 százalékkal csökken majd a GDP. Az Európai Bizottság, valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 1,4 százalékos, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pedig 1,5 százalékos GDP-csökkenést jósol az idei évre Görögország esetében.

Éves szinten a második negyedévben még 0,9, az elsőben pedig 0,4 százalékkal növekedett a görög gazdaság, míg negyedéves összevetésben április-júniusban 0,3 százalékkal gyarapodott a GDP, január-márciusban pedig stagnált.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.27 16:13

,,lassan jönnek a 500 eurós bérek ..reális.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html