Megszületett az egyezmény az automatikus információcseréről

Ötvenegy állam és terület, köztük Magyarország kötött egyezményt szerdán Berlinben arról, hogy a pénzügyi visszaélések és az adóelkerülés elleni fellépés jegyében megkezdik a pénzügyi információk automatikus cseréjét - jelentette be Angel Gurria, az OECD főtitkára az aláírást követő sajtótájékoztatón.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. október 29. szerda, 17:22

Ismertetése szerint az egyezmény aláírói bevezetik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében kidolgozott szabályokat, amelyek értelmében az illetékes hatóságok automatikusan hozzáférhetnek az adott ország állampolgárai, vállalkozásai, alapítványai által az egyezményben részes más országokban végzett pénzügyi tevékenységből származó jövedelmek adataihoz, így a kamatokból, osztalékokból származó jövedelmekre és számlaegyenlegekre vonatkozó információkhoz is.

A közös rendszer azt a célt szolgálja, hogy a résztvevő országok között a pénzek átcsoportosításával ne lehessen jövedelmeket eltitkolni az adóhatóságok elől. Az információcsere 2017-ben kezdődik, az együttműködés első szakaszában a 2015. december 31. után keletkező adatokra vonatkozik majd - mondta a főtitkár.

Az eddigi hasonló megállapodások az utóbbi 5 évben összesen 37 milliárd euróval növelték az adóelkerülés elleni küzdelemben összefogó államok adóbevételét - emelte ki Angel Gurría, hozzátéve, hogy az új egyezmény révén nemcsak az adóbevételek növekedhetnek, hanem megerősödhet a pénzügyi-gazdasági világválságban megroppant közbizalom a pénzügyi rendszer iránt.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy az egyezmény tető alá hozása és a rendszer elindítása az utóbbi évtizedek leghatékonyabb intézkedése az adóügyi átláthatóságért és méltányosságért folytatott munkában. A hatóságok együttműködésnek köszönhetően "nem éri majd meg adóelkerüléssel próbálkozni" - tette hozzá.
Schäuble, aki az EU legnagyobb gazdaságait összefogó G5 csoport (Németország mellett Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország) többi tagjával közösen kezdeményezte az információcsere-rendszer kidolgozását, egy szerdai lapinterjúban úgy fogalmazott, hogy "a banktitoknak az eddigi formájában befellegzett".

Magyarország képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter írta alá a nemzetközi adóügyi információcseréről szóló megállapodást - derül ki az NGM közleményéből. A megállapodás aláírói, felismerve, hogy az adóelkerülés ellen hatékonyan csak globális szinten lehet fellépni, elkötelezték magukat az automatikus adóügyi információcsere egységes új globális sztenderdjének alkalmazására, illetve ösztönzik annak tényleges globális elterjedését.

Magyarország csak később teljesít

Az aláíró államok vállalják, hogy megteremtik a feltételeit a pénzügyi számlainformációk automatikus cseréjének. Magyarország az úgynevezett Korai Alkalmazók Csoportjába tartozóként vállalja, hogy a pénzügyi számlainformációk automatikus cseréjének feltételeit első alkalommal 2017-ben, illetve - meghatározott adatkörre vonatkozóan - 2018-ban teljesíti.

A megállapodás és a közös jelentéstételi sztenderdek alapján a magyar pénzügyi intézményeknek ügyfélazonosítási, az adóhatóságoknak a számlainformációkra kiterjedő információcsere kötelezettségük keletkezik.

A megállapodás alapján a magyar adóhatóság fogja továbbítani az intézmények adatszolgáltatása alapján beérkezett információkat a partnerállamok adóhatóságainak, és kap viszont is adatokat, amely olyan eszközt ad az adóhatóság kezébe, amely az államok széles körével megnyitja a lehetőséget a nemzetközi adóelkerüléssel szembeni hatékonyabb fellépésre, valamint elősegíti, hogy a részes államok jobban érvényt tudjanak szerezni saját belső adójogszabályaiknak az adófizetők jogainak egyidejű tiszteletben tartása mellett - emeli ki az NGM. A közleményből emellett az is kiderül, hogy az automatikus információcsere iránt elkötelezett Korai Alkalmazók Csoportja az aláírás apropóján közös nyilatkozatot fogalmazott meg "Berlini nyilatkozat az adóügyi átláthatóságról és adóügyi tisztességről" címmel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gadam0114, 2014.10.29 21:35

150 ország meg nem írta alá, abból kb. 50 országba megéri pénzt vinni, és eltitkolni valós vagyonát az embernek. Megjegyzem európába még mindiig van ország ahova kimenekitheti az ember a pénzét. A "másvilág" nem fog eljönni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.10.29 18:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html