Januárban energia- és élelmiszerárak nélkül az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. Decemberben 0,2 százalék volt a havi áremelkedés. Januárra elemzők a decemberivel megegyező 0,2 százalékos emelkedést vártak. A 0,3 százalékos januári áremelkedés négy és fél éve, 2011 augusztusa óta a legmagasabb érték, a decemberi 0,2 százalék pedig a második legmagasabb volt.

Az egy évvel korábbival összevetve energia- és élelmiszerárak nélkül (maginfláció) 2,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak januárban az Egyesült Államokban, szemben a decemberi 2,1 százalékos éves áremelkedéssel. Elemzők januárra is 2,1 százalékos maginflációt vártak. A 2,2 százalékos januári maginfláció 2012 júniusa óta a legmagasabb.

Az energiaárak januárban 2,8 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest és 6,5 százalékkal 2015 januárjához képest. A havi árváltozás decemberben is ennyi volt.

Januárban szezonális kiigazítással az előző havihoz képest (az energia- és élelmiszerárakkal együtt) nem változtak a fogyasztói árak az Egyesült Államokban. Decemberben 0,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex (CPI) és januárra is ezzel megegyező csökkenést vártak az elemzők.

Az előző évihez képest januárban 1,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a decemberi 0,7 százalék növekedés után. Elemzők 1,3 százalékos növekedést vártak januárra. A januári 1,4 százalék a legmagasabb 2014 októbere óta.

A Fed inflációs célja 2,0 százalék.