Megüzenték: háború lesz

Vége a minszki békemegállapodásnak, kezdődhet a háború - így értékelik a Délkelet-Ukrajnát ellenőrzésük alatt tartó szeparatisták, hogy a kijevi vezetés megszünteti a régió különleges státusát. Érdekes, hogy ez zavarja őket, ugyanis Ukrajnától függetlennek tekintik területüket.
Napi.hu, 2014. november 5. szerda, 17:03

Érvénytelenné vált a minszki békeszerződés, amelyet Ukrajna, Oroszország, az EU és a Délkelet-Ukrajnát ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát lázadók képviselői kötöttek szeptemberben, miután a kijevi vezetés vissza akarja vonni a kérdéses terület különleges státusát és a szeparatistáknak ígért amnesztiát. Ezt az álláspontot fogalmazták meg a lázadók a Bloomberg tudósítása szerint, miután Petro Porosenko ukrán elnök bejelentette: kérni fogja a parlamentet, hogy vonja vissza a térségnek autonómiát biztosító törvényt.

Ukrajna kötelezettséget vállalt a speciális státus biztosítására és az amnesztia megadására a Kijev, illetve a Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság között létrejött megállapodásban - derül ki a két térség közös közleményéből. E törvények érvénytelenítése egyben a minszki protokoll végét jelenti - teszik hozzá, kevéssé ügyelve arra, hogy két magát függetlennek deklaráló "népköztársaság" nevében várják el, hogy egy másik állam autonómiát adjon területüknek.

Forró béke

Kijev azt követően határozta el a két törvény felfüggesztését, hogy - az EU-val és az USA-val együtt - érvénytelennek tartja a szeparatisták ellenőrzése alatt lévő területeken tartott hét végi választásokat. Értelmezésük szerint a minszki békeszerződés olyan szavazást tett volna lehetővé, amelyen a jogosultak az ukrán törvények szerint helyi önkormányzatokat választottak volna. A szeparatisták szerint viszont "népköztársaságaik" önálló kormányáról szavaztak az emberek, az egyébként névjegyzékek nélkül lebonyolított szavazáson.

Nem utalják a nyugdíjat
Az ukrán kormány nem fizeti ki a nyugdíjakat és a többi szociális juttatást azokon a területeken, amelyeket a lázadók ellenőrzésük alatt tartanak - jelentette be Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a Wall Street Journal tudósítása szerint. Az indoklás úgy szól, hogy nem finanszírozzák az "imposztorok" uralkodást Délkelet-Ukrajnában. A kormányfő szerint évente 34,2 milliárd hrivnyát (2,6 milliárd dollár) fizetnek ki különféle juttatásokat a szeparatisták kezén lévő országrészben élő állampolgároknak. Korábban felmerült, hogy a gázellátást is megszüntetik - a harcok kitörése óta nem tudják behajtani a gáz árát -, ám a tél közeledtére való tekintettel ettől eltekintettek.

Ukrajna megerősítette a hadsereg alakulatait az elkülönült terület környékén. Útakadályokat állítottak fel, miután a lázadók támadásokat intéztek a Donyecket és az Azovi-tenger partján lévő Mariupol kikötővárost összekötő utak ellen. A másfél hónapja tartó tűzszünetet megsértő akciók miatt 100 ukrán katona vesztette életét és 600 sebesült meg - derült ki hivatalos kijevi adatokból. Eközben a szeparatisták azt állítják, hogy pontról pontra betartják a békeegyezmény feltételeit.

Feszültség

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a konfliktus enyhítésére tett kísérlet a végéhez közeledik és ma már az ellentétek éleződését látjuk - állítja Samuel Charap washingtoni politológus. Egyelőre csak politikai szinten jelentkezik ez, de a feszültség egyre nagyobb.

Az ukrán vezetés el akarja kerülni, hogy Oroszország befagyassza a státus quót, akárcsak Moldova esetén, ahol kivált az országból a "Dnyeszter Menti Köztársaság". Ez az "állam" az orosz ajkú lakosság érdekeinek védelmére hivatkozva szerveződött meg, ám csak Moszkva ismeri el. Kijev - és nyugati szövetségesei - meg vannak győződve arról, hogy Oroszország - hasonlóan a moldovai helyzethez - hathatós katonai támogatást nyújt a délkelet-ukrajnai lázadóknak, amit Moszkva tagad.

Gyengülő támasz

Lejtőre került a rubel szerdán, miután a moszkvai jegybank bejelentette, hogy visszafogja a orosz valuta védelmére tett lépéseit. A dollárért majdnem 45, az euróért 56 rubelt kellett adni, miután a központi bank a továbbiakban naponta maximum 350 millió dollárt fordít az árfolyam védelmére. Eddig korlátlan devizaeladásokat vállaltak.

A jegybank megvalósította, amit ígért: a rubel értéke gyakorlatilag teljesen rugalmasan alakulhat a piaci kereslettől és kínálattól függően - értékelte a helyzetet a Moscow Times tudósítása szerint Dmitrij Polevoj, az ING Bank vezető elemzője. A bank jövőre akarja elérni a teljesen szabad átválthatóságot, ami nem meglepő annak tükrében mennyibe kerül az árfolyam védelme. A múlt hónapban 30 milliárd dollárt vittek el a jegybanki rubelvásárlások a devizatartalékokból. A múlt pénteki váratlan alapkamat-emelés nem állította meg a piaci rubeleladásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kopacs, 2014.11.06 10:14

@isabella:
Mint a világ legbefolyásosabb embere (mostani elismerés amerikából), azért az alkoholista és korrupt Jelcin után rendbe tette oroszországot. Nagyot nőtt az életszínvonal is és oroszország érdekeit megvédi. Az Usa elnőke mihez ért? Miért mindent katonasággal old meg, még az ebola centrum elefántcsontpartba is 4000 katonát küld, azok orvosok? a gépfegyver nem egészségügyi felszerelés! De az Exon ott állított fel több fúrótornyot és azokat viszont védeni kell. Putyinak is pont jó alapképzése van, még saját Jelcini oligarcháit is sikerül megfékeznie. Hol tudja ezt megtenni Obama??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.11.05 23:21

Hát persze hogy háború lesz. Az oroszok úgysem nyugszanak addig, ameddig összes céljukat el nem érik: Kelet-Ukrajna elszakítása és csatlakozása Oroszországhoz ezenkívül Ukrajna vállalja, hogy húsz évig nem is próbál csatlakozni sem az EU-hoz, sem a NATO-hoz. Mindez sikerülni fog az oroszoknak, a Nyugat pedig mindebbe szép lassan beletörődik és a szankciókat is feloldja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matuska63, 2014.11.05 21:24

@isabella: Miért mit gondoltál mit tanítottak a KGB főiskolán Kötés-horgolást?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.11.05 20:33

"a rubel értéke gyakorlatilag teljesen rugalmasan alakulhat a piaci kereslettől és kínálattól függően"

Csak annyit tennék hozzá, hogy a BRICS országok valutái közül egyedül a rubel lebeg szabadon, azaz konvertibilis.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2014.11.05 20:25

A Putyin is menjen a fenébe, látszik, hogy a háborún kívül semmi máshoz nem ért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html