Megvan az egyezség Brüsszelben!

Egyezség született péntek este Brüsszelben a görög adósság ügyében: az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek, az úgynevezett eurócsoportnak a rendkívüli tanácskozásán úgy döntöttek, hogy négy hónappal meghosszabbítják a Görögországgal kötött, e hónap végén lejáró hitelmegállapodást, és közben Athénnal együtt áttekintik a görög pénzügyek rendbetételéhez szükséges reformintézkedéseket.
MTI-Eco, 2015. február 20. péntek, 21:07
Fotó: Reuters

Az egyezség értelmében - közölte a tanácskozás után Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke - a görög kormány hétfő estig leteszi az asztalra a tervezett reformintézkedések listájának első változatát. Az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság szakértői már kedden áttekintik ezt a listát, és ha azt olyannak találják, amely kellően átfogó, és vitaalapként szolgálhat a végleges megállapodás kidolgozásához, akkor megkezdődhet a részletekbe menő egyeztetés.

Görögországnak és a hitelezőknek a most felvázolt menetrend értelmében április végéig kell teljes körű megállapodásra jutniuk egymással a szükséges görög reformlépésekről. A támogatási program keretében még ki nem fizetett pénz - ami az unió részéről 1,8 milliárd euró hitelkeret, valamint azon felül az értékpapír-piaci program tavalyi hozama, az IMF részéről pedig 8,2 milliárd euró - rendelkezésre áll, és a meghosszabbítástól számított négy hónapos időtartamon belül folyósítható lesz Görögországnak.

Dijsselbloem arra az újságírói kérdésre, hogy a görögök által eredetileg kért hathónapos programhosszabbításból miért lett négy hónap, azt válaszolta, hogy a teendők sürgető volta és a hitelprogram még függőben levő nagyságrendje ezt indokolta.

A görög hatóságok - olvasható a tanácskozásról kiadott közleményben - kifejezésre juttatták szilárd elkötelezettségüket az átfogó és mély strukturális reformok végrehajtása mellett, ami tartósan javítja majd a növekedési és foglalkoztatási esélyeket, biztosítja a pénzügyi szektor stabilitását és ellenállóképességét, illetve előmozdítja a társadalmi igazságosságot. Egyúttal megerősítették, hogy minden hitelezőjükkel szemben tiszteletben tartják és időben teljesítik minden pénzügyi kötelezettségüket.

Ideje volt

A megállapodás előtt egyes elemzők pénteken a CNBC-n már azt fejtegették, hogy Görögországot ki kellene-e léptetni az eurózónából. Sőt, már a párhuzam is megszületett: Elena Panaritisz volt görög parlamenti képviselő és a Világbank volt szakértője a helyzetet a 2008-as Lehman Brothers csődjéhez hasonlította, amely végül hatalmas globális pénzügyi válság kirobbantó elemévé vált.

A piaci megfigyelők ugyanis az eurózónás döntéshozók - csak úgy mint az amerikai döntéshozók a nagybank csődjekor - azt akarják a világnak megmutatni, hogy ennél többet már nem engednek - ennek az eredménye pedig Görögország kiléptetése lehet az eurózónából.

Most úgy tűnik egyelőre elkerülhetjük ezt a forgatókönyvet...

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.02.21 10:53

@troll: Látod ez a tipikus magyar gondolkodásmód. Rátolni valakire a felelősséget, és minden meg van oldva. Nos nagyon nincs. Ugye nem gondolod komolyan, hogy egyetlen egy ember, Merkel okozta a görög válságot?

" ... a görögöknek még a válság előtt hitelt nyujtó ... " Ezek giga pénzek voltak, amit a görögök szőrén szálán elqurtak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.02.21 10:20

nem árt eloszlatni egy félreértést:az eurozóna adófizetői nem a görögöknek adják és adták a pénzt , hanem a görögöknek még a válság előtt hitelt nyujtó német bankoknak a most esedékes törlesztésekre.

a görögök ebből egy fillért sem látnak , a pénz csak keresztülfut rajtuk.

tehát merkel az eurozóna adófizetőivel fizetteti ki a német bankoknak a pénzt, nehogy azok bukjanak a soha vissza nem fizethető görög államadósságon.

így nem a német bankok, hanem az eurozóna adófizetői, a szlovákok, spanyolok, stb állják a cechet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.02.20 22:13

Nem oldódott meg semmi. Ez csak zavaros hadova. Pár hét és megint pénzt fognak kunyerálni. Az EU fog fellázadni a pénzügyminiszterei ellen. Ezek a hülyék a lefolyóba öntik a pénzt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html