Melege van az ukrán medvéknek, nem alszanak

Problémái vannak a téli álommal több medvének is a Szinevéri Nemzeti Park rehabilitációs centrumában Ukrajnában - írja az mnn.com-ra hivatkozva a 24.hu. A korábbi mínusz fokok helyett most december közepén 10-12 fokot mértek a nemzeti park területén.
Domokos Erika, 2020. január 6. hétfő, 06:39
Fotó: Shutterstock - A kép illusztráció.

A medvék általában a telet átalusszák, de az ukrajnai nemzeti part rehabilitációs centrumának legutóbbi Facebook-posztja szerint mostanáig mindössze három lakójuk vonult el aludni.

Az álmatlanság oka feltehetően az ilyenkor szokatlan meleg lehet. A térségben egyelőre csak egy hétig volt igazán hideg, az is december elején. Ekkor hajtotta álomra a fejét a három már említett medve, Benya, Duriy és Potapich. De a másik 29 ragadozó továbbra is ébren van és türelmesen vár a hidegre.

A Szinevéri Nemzeti Parkban december közepén még 10-12 Celsius-fokot mértek, ami jóval magasabb az elmúlt évekhez képest, amikor mínusz 2,3 Celsius-fok volt az átlaghőmérséklet. Ez inkább hasonlít az áprilisi időjárásra, amikor már ébredezni szoktak - írta az MNN.

A medvék téli álma más emlősfajokkal ellentétben nem jár hibernálással. Testük nem hűl le drasztikusan, szívverésük, lélegzetvételük azonban nagy mértékben lelassul, miközben szinte minden testi tevékenységük zavartalanul működik tovább. Az álom hossza nagyban függ attól, hogy milyen fajról beszélünk, ugyanakkor egy friss kutatás szerint Celsius-fokonként hat nappal rövidíti le ezt az időszakot a felmelegedést - írta a 24.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK