Mélyrepülésben a horvát gazdaság

Éves összehasonlításban 1,5 százalékkal csökkent a horvát bruttó nemzeti termék (GDP) az első negyedévében. A horvát statisztikai hivatal ezzel megerősítette az előző hónapban kiadott gyorsjelentésének adatait.
MTI-Eco, 2013. június 10. hétfő, 11:57

A statisztikai hivatal adatai szerint már hat egymást követő negyedévben volt recesszió az országban. Horvátország július elején csatlakozik az Európai Unióhoz, de az ország gazdasági teljesítménye 2008 óta több mint 10 százalékkal esett vissza.

A múlt évben a horvát GDP 2 százalékot zsugorodott. A nagyobb állami befektetések és a javuló gazdasági környezet miatt a kormány abban bízik, hogy idén 0,7 százalékos növekedés lesz, de egyes vezetők megelégednének azzal is, ha egyáltalán lenne növekedés.

Megtörheti a kormány reményeit, hogy a horvát központi bank szerint idén összesen 0,9 százalékos GDP csökkenés várható. Ezt a véleményt osztja a legtöbb elemzés is, beleértve a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság szakértőiét is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.06.10 12:05

Idézet az indexről:"...évesben viszont 0,9 százalékkal csökkent a magyar GDP az első negyedévben a KSH szerdán publikált statisztikája szerint..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html