A pénzből szükséghelyzeti támogatást nyújtanak a leginkább érintett uniós tagállamoknak, növelik a közvetlenül résztvevő uniós ügynökségek személyzetét, valamint támogatást és humanitárius segélyt nyújtanak harmadik országokban. Az Európai Bizottság (EB) most arra számít, hogy a Parlament és a Tanács a múlt héten tett kötelezettségvállalásukhoz híven gyorsított eljárásban fogadják el ezeket az intézkedéseket.

Az EB 2015-re vonatkozóan 801,3 millió euróra tett javaslatot, amit részben a 2015-re vonatkozó költségvetés-módosítási tervezet keretében nyújtott új finanszírozásból fognak fedezni. A bizottság ezzel összefüggésben azt javasolja, hogy a tagállamok 330,7 millió eurós további kiadásra vállaljanak kötelezettséget.

Az EB másrészt javaslatot tett arra, hogy más területekről csoportosítsanak át pénzeszközöket. A bizottság ennek érdekében 70,6 millió eurót irányoz elő más programokból és egyéb tevékenységektől, 400 millió eurót pedig az eredetileg a humanitárius segítségnyújtásra és az európai szomszédságpolitika finanszírozására szánt forrásokból. A javaslat második része a múlt héten bejelentett, 2016-ra vonatkozó fennmaradó 900 millió eurót beépíti a 2016-os költségvetési tervezet 2015. októberi módosításába.

Első lépés

Az Európai Bizottság a múlt héten kötelezettséget vállalt a válság pénzügyi támogatásának megerősítésére. Eszerint első lépésként 2015 hátralévő részére a bizottság 801,3 millió eurót mozgósít a következő kiemelt intézkedések támogatására:

  • 100 millió eurónyi forrást szánnak a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (AMIF) és a Belső Biztonsági Alap (ISF) megerősítésére, amelyből a leginkább érintett uniós tagállamok szükséghelyzeti támogatják. Az összeg a már felhasznált 73 millió eurónyi forrást egészíti ki;
  • 1,3 millió eurót adnak a három érintett uniós ügynökség finanszírozásának növelésére; ebből a Frontexhez 60, az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalhoz (EASO) 30, Europolhoz 30 fő még idei felvételét finanszíroznák.
  • 300 millió euró menne az Európai Szomszédsági Támogatási Eszközt (ENI) megerősítésére annak érdekében, hogy meg lehessen növelni a szíriai válság kezelésére létrehozott uniós vagyonkezelői alapot, és hogy segítséget lehessen nyújtani a szíriai menekülteket befogadó harmadik országoknak. További 200 millió euró átcsoportosításával együtt a Szíriát támogató alap teljes finanszírozása meghaladja majd az 500 millió eurót. Ehhez az uniós támogatáshoz a tagállamoknak is hozzá kell járulniuk annak érdekében, hogy az alap elérje a legalább az 1 milliárd eurós keretet.
  • egy 200 millió eurós keret pedig az UNHCR és az Élelmezési Világprogram, valamint a menekültek részére azonnali segítségnyújtást végző más releváns szervezetek szükségleteinek fedezésére azonnali forrásként áll majd rendelkezésre. Ez a pénz már a korábbi tervek szerint is humanitárius segítségnyújtásra és polgári védelemre állt rendelkezésre, most pedig kifejezetten a menekültügyi válság kezelésére használják fel. A tagállamok hozzájárulásainak ki kell egészíteniük az uniós finanszírozást.

A fentiek a migrációra és a határigazgatásra vonatkozó többéves keret (a 2014-2020-as időszakra vonatkozóan összesen 7 milliárd euró körüli keret) előfinanszírozásaként már idén hozzáférhetővé tett, több mint 300 millió eurót egészíti ki. A bizottság közleményében ezzel kapcsolatban hozzáteszi: a javaslat tiszteletben tartja az EU hétéves finanszírozási tervéről született megállapodást. A most bejelentett 801,3 euró nem tesz szükségessé további tagállami befizetéseket 2015-ben.

Az uniós állam-, illetve kormányfők 2015. szeptember 23-i informális ülésén a tagállamok már rábólintottak az EB uniós költségvetés mozgósítására irányuló javaslatára, valamint kötelezettséget vállaltak arra, hogy azt a saját hozzájárulásaikkal fogják kiegészíteni - teszi hozzá a közlemény. Ez a már mozgósított pénzeszközöket is magába foglalja: az EU ugyanis már mozgósított 1 milliárd eurót Törökország, valamint 17 millió eurót Szerbia és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság részére a migrációs válság kezelésére. A szintén az EB javaslatában szereplő 1,8 milliárd eurós Afrika sürgősségi alap induló tőkéjéhez az uniós források mellé szintén szükséges a tagállamok hozzájárulása.

A következő lépések

A fentieken túl az Európai Bizottság idén októberben javaslatot tesz még a 2016. évi költségvetési tervezet 900 millió euróval történő kiegészítésére a jövő évi kiemelt intézkedések támogatására. Ebből 600 millió eurót adnának a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap és a Belső Biztonsági Alapba (AMIF), valamit a Frontex, az EASO és az Europol személyzetének növelésére. Ez a szükséghelyzeti áthelyezési mechanizmusra betervezett 780 millió eurón felüli keretet jelent. A 900 millió euróból 300 millió euró menne a Szíriával szomszédos országokba és más harmadik országokba befogadott menekültek humanitárius segélyezésére, ám ehhez az uniós támogatáshoz is hozzá kell járulnia a tagállamoknak.