Merkel bejelentette, márciusig marad a szigor Németországban

A javuló járványügyi helyzet ellenére március 7-ig meghosszabbítják az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedésének lassítására bevezetett korlátozásokat Németországban, hogy megakadályozzák egy harmadik fertőzéshullám kialakulását. A fodrászatok szigorú higiéniai óvintézkedések mellett már március 1-jén újranyithatnak.
Domokos Erika, 2021. február 10. szerda, 21:45
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

A február közepén lejáró korlátozásokat egyelőre március 7-ig hosszabbítják meg, és csak akkor lazítják, ha 35 alá süllyed és tartósan, legalább három napon keresztül ezen a szinten marad a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma, amely jelenleg 68-on áll, egy hónapja pedig 130 felett volt - mondta az MTI szerint Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott megbeszélése után.

A polgárok fegyelmezett magatartása révén sikerült megfékezni a második hullámot, de elkezdődött a korábbiaknál jóval fertőzőképesebb új vírusváltozatok, különösen az először Nagy-Britanniában azonosított, B.1.1.7 jelzésű mutáció terjedése. Ezért "létfontosságú", hogy a következő hetekben minél alacsonyabbra csökkentsék az új esetek számát, mert a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok csak alacsony esetszám mellett tudják visszaszerezni az ellenőrzést a vírus terjedése felett - mondta a kancellár.

Az országos zárlatot december 16-án vezették be. Csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy a mutációk "átveszik az uralmat, a régi vírus eltűnik, és egy új vírussal élünk majd". Ez a fejlemény hatalmas bizonytalansággal jár, mert az "új vírus" - vagyis a SARS-Cov-2 uralkodóvá váló új változatainak - természete még ismeretlen, és nagyon könnyen ismét exponenciális, robbanásszerű növekedésnek indul az új fertőzések száma, ha nincs ellenőrzés alatt a járvány - mondta a kancellár.

Március 1-től nyithatnak a fodrászatok

Ugyanakkor az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) - a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete - és a szövetségi kormány vezetőinek közös értekezletén abban is megállapodtak, hogy a fodrászatok szigorú higiéniai óvintézkedések mellett már március 1-jén újra megnyithatnak.

Azt is rögzítették, hogy a közoktatás és a napközbeni gyermekellátás intézményrendszerének újraindításáról a szövetségi berendezkedés szabályai alapján a területen illetékes tartományi kormányok saját belátásuk szerint döntenek. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel elmondta: azt tartaná megfelelőnek, ha a március 1-i nyitást céloznák meg, mert addigra elérhető a fenntarthatóan biztonságos működéshez szükséges 50-es hétnapi incidencia (fertőzésgyakoriság) - a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma -, de a szövetségi kormány vezetőjeként nem tudja érvényesíteni akaratát az ügyben illetékes tartományi kormányokkal szemben.

Javulnak a számok

A járvány tavaly ősszel kibontakozott második hulláma levonulóban van Németországban. Az Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 8072 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csökkenés az egy héttel korábbi 9705-höz képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 299 996 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben 813 halálesetet regisztráltak - ami ugyancsak csökkenés az egy héttel korábbi 975-höz képest -, a járvány áldozatainak száma így 62 969-re emelkedett - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tretyakov, 2021.02.12 08:10

@oligomer: Bocsi, csak most olvastam a kommentedet. Utánajárok, köszönöm!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.02.11 20:50

@tretyakov: Most olvastam, hogy Merkelék lebuktak. Welt am Sonntag szerint direkt sokkolni akarták a lakosságot, hogy fent lehessen tartani a karantént
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2021.02.11 12:58

@tretyakov: off.Hosszú évek óta irogatok kommenteket , HVG , STOP. hu, Heti válasz.stb. Meg van az én eléggé radikális konzervatív életszemléletem, és szívesen vitázom másképp gondolkodókkal, már akivel lehet. Gyűlölöm, amikor olyan stílusban írnak , ami itt is elő szokott fordulni mind két oldalról. Miért nem lehet kulturáltan elmondani a másiknak, hogy nekem más a véleményem!? Az a legszebb az egészben, hogy lehet pont a szomszédom az, akivel szidjuk egymást nick név mögé rejtőzve, amúgy a napi életben meg jóban vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2021.02.11 10:25

@tretyakov: Most a sajátjaitokra gondolsz !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2021.02.11 09:05

@oligomer: Köszi a jótánácsot! Általában öt percig valóban dühöngök válogatott szitkozódás közepette, ez magyarul elég jól megy, gondolhatod. Tovább viszont nem vagyok hajlandó rongálni az idegrendszeremet mások baromsága miatt.
Ettöl függetlenül, elhatároztam, hogy még ennyire sem fogok eufémisztikusan fogalmazni, mint eddig, ha a politikusokról van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html