A közös bankfelügyelet után arra is jogi eszközt kell teremteni, hogy a közös felügyelet alatt álló, bajba került bankokat szanálják - vélte Angela Merkel német kancellár az uniós csúcs végeztével. Leszögezte ugyanakkor, hogy ennek költségeit nem szabad az adófizetőkre terhelni, a költségeket azoknak kell vállalniuk, akik a bankok problémáit előidézték.

A közös bankfelügyelettel kapcsolatban a német kormány vezetője rámutatott arra is: ha az intézményi keretek készen állnak, amire Merkel 2014 márciusában számít, akkor világos irányelveket kell kidolgozni arra vonatkozóan, hogy miként lehetséges a közösen felügyelt bankok közvetlen feltőkésítése az Európai Stabilitási Mechanizmusból.

A gazdasági kilátásokról Angela Merkel óvatosan nyilatkozott, és ismét kijelentette: a válságból nem egyetlen intézkedés jelenti a kiutat, nincs csodafegyver. "A kiigazítás, a változások nehezek és fájdalmasak(...)jövőre nagyon alacsony lesz a növekedés, egyes országokban visszaesés lesz tapasztalható, a munkanélküliség pedig magas marad(...)Nehéz idők elé nézünk, és ebből nem tudunk egyetlen lépéssel kijutni" - fogalmazott a német kormányfő.

A tagállamok és az uniós intézmények között kötendő szerződésekről, és az ezekhez társított forrásokról a kancellár kifejtette: ennek részleteit júniusig tisztázni fogják. "A versenyképesség növekedésétől függő támogatásról van szó, és csak korlátozott méretű keretről, nem háromjegyű számokról, hanem sokkal inkább 10, 15 vagy 20 milliárd euróról" - vélekedett a konzervatív német politikus.

Jövőre már növekszünk?

Francois Hollande bízik abban, hogy Európában már 2013 folyamán növekedés lesz tapasztalható - fejtette ki a francia államfő az uniós csúcstalálkozó végeztével tartott tájékoztatón. Az elnök úgy vélekedett, hogy az eurózóna közös bankfelügyelete "hatalmas" biztonságot nyújt majd a betéteseknek, az államoknak pedig nagyobb garanciát bankrendszereik stabilitására. Hollande kifejtette: az euróválság megoldásának feltételei teljesültek, most a gazdasági válságból is ki kell kerülni.

A bankfelügyeletről született megállapodás értelmében a francia elnök szerint a franciaországi bankok 95 százaléka kerül az Európai Központi Bank (EKB) keretein belül felállítandó közös bankfelügyelet alá, a német bankszektornak pedig 82 százalékát fogja felügyelni az EKB. A bajba jutott bankoknak az Európai Stabilitási mechanizmusból történő közvetlen feltőkésítéséről a szocialista francia államfő úgy vélekedett, hogy 2013 első felében bizonyos feltételek mellett ez lehetővé válik. "A szanálási mechanizmus részleteire 2013 folyamán fény derül, 2014 elejére pedig szerintem az egész építmény elkészül" - fogalmazott a francia államfő.

Arról, hogy a tagállamok szerződésben vállalt reformokért cserébe anyagi támogatást kaphatnának, Francois Hollande kifejtette: azok az országok, amelyek hajlandóak erre, köthetnek ilyen szerződéseket az uniós intézményekkel, a pénzforrás, a szolidaritási alapnak nevezett keret részleteinek kidolgozása pedig Herman Van Rompuynek, az uniós csúcsvezetőket tömörítő Európai Tanács vezetőjének a feladata. Az uniós szerződések módosításának folyamata Hollande szerint a 2014-es európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság megválasztása után kezdődhet el.