Közel hat órán át tárgyaltak egymással tegnap a németországi Zöldek és az CDU/CSU pártszövetség vezetői az esetleges koalíciókötés lehetőségéről, ám nem találtak elég közös nevezőt ahhoz, hogy folytassák az egyeztetést. Az energiaügyekben, a klímaváltozással kapcsolatos teendőkben és az adózás kérdésében is túl messze van egymástól a két párt álláspontja.

A Zöldek mindezek után nem látják értelmét a konkrét koalíciós tárgyalások megkezdésének - jentette ki a Reuters tudósítása szerint Hermann Gröhe, a CDU elnökhelyettese. Ezért minden azon múlik mire jutnak a szociáldemokrata SPD-vel, amelynek vezetőivel holnap folytatják az előzetes egyeztetéseket.

A kudarc ellenére szakértők szerint már a konzervatív-zöld tárgyalások ténye is politikatörténeti jelentőségű, hiszen akár csak néhány éve is elképzelhetetlen lett volna egy ilyen színezetű kormány Németországban. A felek a politikai kultúra változásáról tettek tanúbizonyságot. Az új kormány - ha létrejön - számíthat a Zöldek támogatására a munkahelyeket teremtő infrastruktúra-fejlesztésekben.

Két szavazás lesz

Ez az egyik olyan pont, amelyben a CDU/CSU és az SPD egyetért. Emellett megvan az összhang az európai ügyek kezelésében is és a szociáldemokraták elfogadnák, ha a konzervatívok a magasabb jövedelmek adójának emelése helyett találnának más forrást az állami beruházásokra. Megkeményítették viszont álláspotjukat a 8,50 eurós országok minimálbér bevezetésével kapcsolatban, amely helyett vitapartnereik ágazati minimumokat akarnak.

Ha a holnapi tárgyalások eredményesek lesznek, akkor az SPD 200 vezető beosztású tagja vasárnap szavaz arról, hogy megkezdjék-e a koalíciós egyeztetéseket, majd a megállapodás megkötése előtt a 270 ezer tagú politikai közösség pártszavazáson dönt a nagykoalíció elfogadásáról vagy elvetéséről.

Németország európai partnerei gyors pozitív végeredményt várnak, mert az alkudozás elhúzódása fékezi az uniós döntéshozatalt.