Merkel reagált a mentőalapok kötvényvásárlási ötletére

A piacok igen pozitívan értékelték, és ez a spanyol és olasz kötvényhozamok csökkenésében is tapasztalható volt, hogy Angela Merkel elképzelhetőnek ítélte, hogy az európai válságkezelő mentőalapok (EFSF, ESM) akár a másodpiacon is vásároljanak egyes tagországok államkötvényeiből - írja a Reuters. Bár a kancellár hozzátette, az ötletet egyelőre nem vitatták meg, így jelenleg ez szigorúan elméleti javaslat.
portfolio.hu, 2012. június 20. szerda, 21:33
Fotó: Napi.hu


Miután tegnap este Mario Monti olasz kormányfő hivatalosan is javasolta, hogy az eurózóna válságkezelő alapjai a hozamok leszorítása érdekében fontolják meg a nyomás alatt lévő periféria országok állampapír vásárlását, úgy tűnt, a javaslatot ezúttal az eddig határozottan elzárkózó németek is fontolóra veszik. Ennek hatására el is indultak az olasz és spanyol kötvényhozamok lefelé.

A német kancellár, Angela Merkel azonban úgy nyilatkozott, hogy bár meg van rá a lehetőség, hogy az európai mentőalapok (az EFSF és az ESM) vásároljanak egyes országok államkötvényeiből a másodpiacon, egyelőre erre nincsenek konkrét tervek. Az elképzelés pusztán elméleti jelenleg, hiszen még nem vitatták meg - tette hozzá Merkel.

Bár ezzel Merkel nem ígért meg semmit, a piacok már azt is pozitívan értékelték, hogy egyáltalán szóval méltatta az ötletet, így ezt már egy retorikai változásként fogták fel - mondta Brian Kim, az RBC devizapiaci stratégája a Bloombergnek. Azon azonban meglepődnék, ha Németország további nyilatkozatokat tenne ennek ügyében - tette hozzá Kim.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK