Mexikó nem fél Trumptól

Mexikó bankrendszere megfelelő tőkeszinttel rendelkezik ahhoz, hogy a stressztesztekben feltételezett hátrányos gazdasági és politikai környezetben működésképes tudjon maradni az ország jegybankja szerint - azt viszont hozzátették, hogy bizonyos körülmények között tőkehiányosságok jelentkezhetnek egyes piaci szereplőknél - olvasható a portfolio.hu-n.
portfolio.hu, 2016. december 6. kedd, 11:03
Fotó: MTI/EPA

Jelentésében az ország jegybankja azt írja, hogy a pénzintézetek jelenleg egy "kihívásokkal teli" környezetben kell, hogy működjenek, amely a növekedési kilátásaikat és a devizaárfolyamokat is befolyásolhatja - itt kétségtelenül Donald Trump megválasztásának a pesóra gyakorolt hatására utaltak.

A mexikói jegybank hozzátette, hogy bár megfeleltek a bankok a szigorú stresszteszteknek, továbbra is óvatosságra intik a pénzintézeteket. Bár volt néhány olyan forgatókönyv, amely megvalósulása esetén egyes pénzintézetek tőkehiánnyal küszködnének, összességében a bankrendszer fizetésképes maradna - áll portfolio.hu által közölt jelentésben.

Jaime Gonzalez, a mexikói jegybank és tőzsdefelügyelet (CNBV) elnöke korábban azt mondta egy interjúban, hogy a stressztesztek négy-öt bank esetén mutattak rá arra, hogy a tőkebufferek fejlesztésére van szükség, de nem nevezte őket meg, hozzátéve azt, hogy a hiányosság nem jelentős.

HOZZÁSZÓLÁSOK