Rendkívüli helyzet Lengyelországban

A régen nem látott áprilisi szárazság miatt rendkívüli állapotot kellene hirdetni a lengyel mezőgazdaságban - indítványozta a kormánynál a Szolidaritás szakszervezet agrártagozata.
Barabás Júlia, 2019. április 26. péntek, 06:20
Fotó: Napi.hu

Lengyelországban 11 meteorológiai állomásból négy áprilisban egy milliméter esőt sem jegyezhetett fel - adta hírül a gazeta.pl Az Élelmiszer-gazdasági és Mezőgazdasági Intézet igazgatója szerint a helyzet kezd drámai lenni. Ilyen száraz április nem volt évek óta.

A mezőgazdászok Szolidaritás szakszervezete a mezőgazdasági minisztériumhoz fordult, azzal a kéréssel, hogy hirdessék ki a "rendkívüli állapotot". Az epertermelők panaszkodnak, a ribizliültetvényesek szerint 50 százalékos már a veszteség.

A szakemberek szerint a helyzet még nem drámai, sok függ a további időjárástól, de az árakon nagyon is meg lehet majd érezni az aszály hatását. Elsősorban a gyümölcsök, a zöldségek ára lesz magas, de a hús is megdrágul, mert a drága gabona drága takarmányt is jelent.

Ahhoz, hogy a helyzet javuljon elég lenne néhány tisztességesen esős nap, a legjobb lenne legalább három erősen csapadákos nap egymás után. Ha a gyümölcs, a zöldség vagy a gabona betakarításakor kiderül, hogy kisebb a termés, mint várták, az "szép katasztrófát", azaz kapitális árakat okozhat a piacon - vélik az mBank elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.04.26 09:44

Legalább lesz idejük a krumpiba szúrni egyesével a zászlókat. Idióta lengyel politikusa.
Ha kevesebb termésük lesz, több idejük marad a zászlózásra.
Ja, és ez mekkora környezetszennyezés. Jó picsán kellene rúgni azokat a lengyel kreténeket, akik kitalálták és bevezették.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html