Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyilvánosan meg nem erősített értesülések szerint ez a lépés lehet Madrid válasza arra, hogy Quim Torra új katalán elnök szombaton megnevezett 14 tagú helyi kormánylistáján szerepelnek olyan politikusok is, akik előzetes letartóztatásban, illetve külföldön, önkéntes száműzetésben vannak. (Megint áll a bál Spanyolországban.)

Mind a négyük ellen bírósági eljárás zajlik Spanyolországban a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

A spanyol kormány szombat este kiadott közleményében az új katalán vezető döntését "provokációnak" nevezte, és megállapította, hogy ezek szerint szándéka a párbeszédre "nem volt őszinte".

Az új katalán kormány addig nem alakulhat meg, amíg a kinevezéséről szóló rendelet nem lép hatályba, azaz amíg nem jelenik meg a közlönyben.

A spanyol kormány teljes irányítása Katalónia felett pedig akkor szűnik meg, ha megalakul az új katalán kormány - írta az MTI.

Utóbbit az a spanyol szenátusi határozat írja elő, amely október végén felhatalmazást adott a spanyol kormánynak, hogy ideiglenesen gyakorolja a kormányzati jogköröket Katalóniában is az alkotmány 155-ös cikke alapján.

Mariano Rajoy erre hivatkozva menesztette Carles Puigdemont volt katalán elnököt és kormányát, feloszlatta a katalán parlamentet és új helyi parlamenti választásokat írt ki az északkelet-spanyolországi autonóm közösségben.

A választásokat ugyan az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt nyerte, de nem szerzett kormányzóképes többséget a parlamentben, míg a bejutott három függetlenségi párt közösen rendelkezik ezzel. Ennek a többségnek köszönhetően választották meg Quim Torrát elnöknek, aki programbeszédében fáradhatatlan munkát ígért az önálló katalán köztársaságért.

A spanyol alkotmány szerint az ország területi integritását, nemzeti szuverenitását veszélyeztető lépések alkotmányellenesek, a madridi vezetés pedig erre hivatkozva számtalan alkalommal kijelentette, hogy ezekkel szemben minden törvényes eszközével fel fog lépni.

A konzervatív spanyol kormány álláspontját több ellenzéki erő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE), és az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt is támogatja.

A képen Carles Puigdemont, forrás: AFP Photo/Pau Barrena.