Születésnapját ünnepli az új 50 euróst, amely 2017 április 4-én került forgalomba. Az euróbankjegyek közül az 50-es az egyik legfontosabb címlet, az összes euróbankjegy 45 százalékát adja.

Az új 50 euróson újdonság a régihez képest az úgynevezett arcképes ablak, amelyet a fény felé tartva átlátszóvá válik, és mindkét oldalon megjelenik benne Európé képmása, aki egyébként az új eurósorozat névadója. Ez az arcképes ablak megnehezíti a bankjegy hamisítását.  További biztonsági elem a smaragdzöld szám, amelynek a színe mozgatáskor smaragdzöldről mélykékre változik.

Az új 50 eurós évfordulója alkalmából az Európai Központi Bank videót készített arról, hogy milyen lépések előzték meg a bevezetést. Többek között kiderül belőle, hogy a bankjegynek szigorú teszteken kellett teljesítenie, mielőtt piacra került. Többek között különböző folyadékokba mártogatták, hajtogatták, dörzsölték, emellett koptatással azt is ellenőrizték, hogy miként bírja a mindennapi használatot. (A videón a magyar feliratot alul a fogaskerék alatt megnyíló "Beállításokban" lehet elindítani.)

Forrás (címlapkép és videó): Európai Központi Bank