Mindenki viseljen maszkot! Szerbiában bírságolást javasol a szakértő

A szerbiai válságstáb ikonikus szakértőjét aggasztja, hogy az állampolgárok nem tartják be kellő fegyelmezettséggel a biztonsági szabályokat, ami ellen tenni kell valamit.
Barabás Júlia, 2020. július 27. hétfő, 20:55
Fotó: Prágai Nemzeti Múzeum

Predrag Kon epidemiológus, a szerbiai köztársasági válságstáb tagja felhívta az illetékesek figyelmét arra, hogy ellenőrizzék a polgárokat, hogy betartják-e az egészségügyi rendelkezéseket, mert Szerbiában továbbra sem csökken a koronavírus-fertőzöttek száma - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Szerinte az illetékes szerveken a sor, hogy ellenőrizzék, betartják-e a polgárok a meghozott rendelkezéseket.

Sok olyan ember van, akinek hatósági házi karanténban kellene lennie, de ezt nem tartják be, ezért az állami szerveknek, illetve a különböző felügyelőségeknek részt kellene venniük az ellenőrzésben. "Nem kívánom senkinek, hogy megbüntessék, de ha nincs más megoldás, akkor ezzel a módszerrel kell az embereket karanténban tartani."

Aki elhagyja a kötelező hatósági házi karantént, arra 50-150 ezer (150-450 ezer forint) dinár büntetés róható ki. "Vagy mindannyian viseljük a maszkot, vagy ismét bezárkózunk, másképpen nem tudjuk legyőzni a vírust. A kijárási tilalmat csak rendkívüli állapot idején lehet bevezetni, ezt nem akarjuk, enélkül is megállítható a fertőzés terjedése, ha a polgárok fegyelmezettek és betartják a kormány és a válságstáb által hozott rendelkezéseket" - mondta Kon.

HOZZÁSZÓLÁSOK