Az eurókötvények bevezetése gazdaságilag káros hatással járna, nincs gyors megoldás az európai válságra, Németország teherbíró képességének is megvan a határa, amelynek tesztelése egész Európára káros hatással lenne, alapszabály, hogy nem ígérünk olyat, amit nem tudunk megtartani, és amiben megállapodtunk az végrehajtjuk, az eurótagországok gazdaságpolitikájának közös ellenőrzése nélkül nem elképzelhető az adósságterhek megosztása.

Ezeket az unalomig ismételt német állításokat mondta el újból Angela Merkel német kancellár mai parlamenti beszédében. Köszönetet mondott annak a kilenc uniós tagországnak, amely előrelépet a pénzügyi tranzakciós adó bevezetésében és jelezte, hogy kezdeményezni fogják az Európai Bizottságnál ennek a köztehernek az európai szintű, egységes alkalmazását.

A kancellár virtuálisan megsimogatta Mariano Rajoy spanyol és Mario Monti olasz miniszterelnök buksiját. Mindkét vezető irányítása alatt jelentős reformokat hajtottak végre - ismerte el. Az olasz kormány munkaügyi törvényjavaslatát éppen ma fogadta el a parlament: ez megkönnyíti az elbocsátásokat, de ezzel egyidejűleg 2017-től tágítja a munkanélküli-segély hatókörét és büntetéssel fenyegeti azokat a munkaadókat, akik nem teljes munkaidőben foglalkoztatják alkalmazottaikat.