Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kérdőre vonta a lengyel ellenzék Jaros³aw Sellin kormánymegbízottat azzal kapcsolatban, mire költötték az ország függetlenségének visszaszerzéséről szóló megemlékezésekre szán 240 millió zloty állami támogatást (18 milliárd forint, majdnem egy Nemzeti Színház építésének költsége) - adta hírül a Business Insider Polska.

A tisztviselő nem adott konkrét választ, ehelyett azt fejtegette, hogy a tetemes összeget hat év alatt költik el központi, helyi és nemzetközi eseményekre. Eddig, azaz 2017-ben és idén 3500 helyi rendezvényt jelentettek be, amelyek közül sokat meg is valósítottak. A világon 400 eseményt szerveznek a legfontosabb múzeumokban és koncerttermekben.

Állami forrásból finanszírozták november 11-ei függetlenség napi varsói központi ünnepségeket, a díszszemlét, a himnusz eléneklését. Utóbbit az országban még 700 helyen tettek meg. Az ünnep előestéjén koncertet is szerveztek, majd az ünnepnapon a belváros legismertebb helyén, a Krakowskie Przedmiesjcién fesztivált tartottak, amelyen bemutatták a történelmi eseményeket, a két háború közti lengyel divatot és a gasztronómiát.

Váratlan szabadnap

Pontosabb becslés látott napvilágot arról, hogy a függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából elrendelt november 12 szabadnap mekkora kiesést okozott a lengyel gazdaságnak. Az üzletek zárva voltak, a kórházak és a gyógyszertárak kinyitottak, de mivel a kormány és a parlament váratlanul döntött a szabadnap mellett, át kellett szervezniük a beosztásukat.

Ugyanilyen munkaszervezési gondot okozott a munkaszünet más vállalatoknál, ahol túlmunkával kellett pótolni a hirtelen kiesett munkaidőt. Becslések szerint makroszinten a GDP 0,3 százalékát radírozta le a november 12 pihenőnap.