Hillary Clinton volt külügyminiszter összeszedett elég delegátust ahhoz, hogy az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjévé váljon - adta hírül a világsajtó a héten. Ebben benne vannak az előválasztásokon megválasztott elektorok is, illetve a párt vezérkarához tartozó szuperdelegáltak, akik önállóan dönthetnek arról kit támogatnak.

Az Egyesült Államok 240 éves történetében először fordul elő, hogy egy nő elnökjelöltté válik. Barack Obama demokrata államfő gyakorlatilag azonnal a korábbi külügyminisztere mellé állt, miután üdvözölte, hogy összeszedte az elnökjelöléshez szükséges elektorokat. Csütörtökön aztán tévényilatkozatban állt 2008-as vetélytársa és első kormány külügyminisztere mögé.

A magát európai értelemben vett szociáldemokratának tartó Bernie Sanders, Clinton ellenfele - akit bejelentése előtt fogadott az elnök - várhatóan még indul a jövő heti utolsó előválasztáson. Legfontosabb céljának azonban a várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump ingatlanmágnás legyőzését jelölte meg. Később találkozik Clintonnal, hogy egyeztessenek együttműködésükről

Mi lesz a gazdasággal?

Hillary Clinton utolsó bejelentése gazdasági programjával kapcsolatban az volt, hogy ha megválasztják, akkor férjét bízza meg a gazdaság fellendítése érdekében teendő intézkedések kidolgozásával. Szakértők szerint ez érdekes helyzethez vezethet, van esélye annak, hogy csinos kis családi viszálynak lehet majd tanúja a politika és a gazdaság iránt érdeklődő nagyérdemű.

A férjem tudja a legjobban, mit kell tenni a gazdaság felpezsdítése érdekében, különösen az olyan térségekben, mint például az amerikai szénbányászati régiók, illetve a vergődő belvárosok, amelyek lakói úgy érezhetik, hogy az ország magukra hagyta őket - fogalmazott a volt first lady.

Mi a probléma?

Hillary Clinton gondban van, ha a gazdaságról van szó - vélik az investors.com internetes portál szerkesztői. Szeretné úgy eladni magát az amerikaiaknak, hogy mintegy Barack Obama harmadik kormányzati ciklusát hozná, ha megválasztanák. Ugyanakkor védekeznie kell Sanders támadásai ellen, aki hevesen ostorozza az elmúlt nyolc év kaotikus gazdasági fejleményeit.

A hírportál szerint Bill Clinton kinevezése gazdaságélénkítési cárrá csak még zavarosabbá tenné a mostanra kialakult mocsarat.

Tény, hogy Bill elnöksége alatt folyamatosan nőtt az amerikai gazdaság. Amikor lejárt második ciklusa, a munkanélküliség 4,2 százalék volt, a családi jövedelmek medián átlaga 13 százalékkal volt magasabban a nyolc évvel korábbinál és a költségvetés többlettel zárt.

Nagy váltás

A részletek azonban másról szólnak. Clinton első két évében, amikor a kongresszus is demokrata többségű volt, emelte az adókat, ám ahogy a republikánusok megszerezték a törvényhozási többséget, rájött, hogy talán "túlságosan magasra" vitte fel az adóterheket. Aztán 1997-ben aláírt egy adócsökkentési törvényt, amelyet a kongresszus kezdeményezett. Ez a tőkejövedelmek adóját 28-ről 20 százalékra vitte le.

Feladta az egészségügyi rendszer reformjára tett ígéretét és 1996-ban bejelentette, hogy vége a "nagy kormányzat" időszakának. Ennek szellemében az állami újraelosztást a GDP 21 százalékáról 17,6 százalékára vitte le. Végül, de nem utolsósorban 1999-ben aláírt egy pénzügyi deregulációs jogszabályt és támogatta az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezet (NAFTA) létrehozását.

Óvatosan az ünnepléssel!

Hillary Clinton új fejezetet nyitott az USA fehér férfiak utalta politikatörténetében azzal, hogy nőként elnökjelölt lett. Még nagyobb tett lenne, ha az ö lenne az első nő elnök. Harriet Minter, a Guardian újságírója, aki a nők vezetővé válásának esélyeivel foglalkozik, ennek ellenére úgy véli, hogy a társadalom megváltoztatásához nem elegendő, ha egy nő költözik be az amerikai Fehér Házba.

Az Egyesült Államok szenátorainak mindössze ötöde nő és a világ legnagyobb vállalatait listázó Fortune-500 rangsorban szereplő cégeknek mindössze 4,2 százalékát vezeti nő. A női mozgalmak résztvevői úgy számolnak, hogy az igazi női egyenjogúság kivívásához további 70 évre lehet szükség.

Minter szerint a folyamatot nem azzal lehet felgyorsítani, hogy erősítik a nők szerepét a politikában, hanem azzal, hogy egyre több nő válik vállalkozóvá. Azok a nők, akik saját cégüket vezetik, saját szabályaik szerint élhetnek, változtathatnak azon az imázson, amely szerint a cégvezetők kíméletlen macsók és emellett más nők előrejutását is segíthetik.

 

Éppen ellenkezően

A növekedést serkentő döntéseit tehát valójában azt követően hozta, hogy a törvényhozás a republikánusok kezébe került. De ez a kisebb probléma. A nagyobb az, hogy Hillary lényegében mindent tagad, amit a férje a gazdaságban csinált.

Erősen növelni akarja a tőkejövedelmek adóját és a költségvetési kiadásokat. Szigorítaná a bankok működésének szabályozását. Ellenzi a szabadkereskedelmi megállapodásokat, mert úgy véli, hogy ezek miatt amerikai munkahelyek vesznek el, továbbá kárhoztatja férjét az egészségügyi reform feladásáért.

Mi lehet a vége?

Érdekes kérdés, hogy mi lesz, ha a volt külügyminisztert megválasztják, kinevezi férjét gazdaságélénkítési cárrá - ami mindenképpen a kormányon kívüli poszt lesz -, és Bill előáll a gazdasági növekedést ösztönző javaslatokkal. Például javasolja a költségvetési kiadások lefaragását.

Az investors.com szerint ezzel biztosan belső lázadást indítani el a Demokrata Pártban, amely az elmúlt időszakban olyan kőkemény, kompromisszumot nem ismerő, piacellenes balosok kezébe került, amilyen például Clinton előválasztási ellenfele, Bernie Sanders.

Egy szóval Hillary Clinton pártja most olyan gazdasági vezetőket akar, akik a nagy kormányzatot előnyben részesítik a gazdasági növekedés élénkítésével szemben.