Mit üzennek Magyarországnak a sógorok?

Bár a hét végi osztrák elnökválasztás még közvetve sem szól Ausztria európai uniós tagságáról, a radikális jobboldali Szabadságpárt jelöltje világossá tette, hogy támogatja Kelet-Közép-Európa masszívan konzervatív politikai erőit.
Napi.hu, 2016. december 4. vasárnap, 09:07
Fotó: Reuters

A közvélemény-kutató intézetek nem mernek tippelni a hét végi ausztriai elnökválasztás eredményére. A májusi fordulón, amelyet a szavazatszámlálása gondjai miatt december 4-én megismételnek, alig több mint 30 ezer szavazattal nyert Alexander Van der Bellen függetlenként induló zöld politikus Norbert Hofer, a radikális jobboldali Szabadságpárt jelöltje előtt.

A Financial Times (FT) néhány kérdésre adott felelet formájában igyekezett összefoglalni a szavazás tétjét. Az első kérdés mindjárt úgy szól: miért jelentős az osztrák elnökválasztás világpolitikai szempontból?

A támogatás tesztje

A szavazás tesztelni fogja, mekkora a támogatottsága az európai jobboldali nacionalizmusnak Donald Trump amerikai elnökké választása, illetve a Brexit-pártiak nagy-britanniai győzelme után.

Ha Hofer nyer, ő lesz az első szélső jobboldali államfő Nyugat-Európában a második világháború óta. Ha pártja, a Szabadságpárt sok szavazatot szerez, akkor a legerősebb politikai erővé válhat a 2018-as parlamenti választások előtt. Ennek nyomán vezető szerephez juthat az új osztrák kormányban.

A korábbi nácik által az 1950-es években alapított Szabadságpárt jó ideje a frászt hozza a mérsékelt európai politikusokra, miután igyekszik tisztára mosni Ausztria múltjának náci elemeit és a tagjaitól nem idegen az antiszemitizmus. A párt a tavalyi bevándorlási hullám nyomán iszlámellenes irányt vett.

Nem erős, de mégis

Milyen erős az osztrák elnök? - hangzik az FT következő kérdése. Sokan érvelnek azzal, hogy nem igazán jelentős az elnökválasztás, mert az osztrák alkotmány gyenge jogosítványokat ad az államfőnek. A tényleges hatalom a kancellár kezében van, aki jelenleg a szociáldemokrata Christian Kern, az osztrák vasutak volt vezérigazgatója.

Ez azonban nem teljesen igaz. Az elnök egyebek mellett jelölhet és eltávolíthat minisztereket, továbbá parlamenti választásokat írhat ki. A hosszú elnökválasztási kampány során mindkét jelölt beígért határozott lépéseket.

Szakíthatnak

Van der Bellen arról beszélt, hogy megakadályozná a Szabadságpárt jelöltjének kancellárrá válását, Hofer azt ígéri, hogy eltávolítja a kormányt a hatalomból, ha nem veszi át az ő kemény vonalas álláspontját a bevándorlás ügyében. Megvan tehát a lehetősége annak, hogy az új elnök, akárki is lesz, szakít az államfő hagyományos tartózkodásával a napi politikai ügyekbe való beavatkozástól.

Miért nem fogtak össze?

Az FT felteszi a kérdést: miért nem fogtak össze a mérsékelt bal- és jobboldali erők Ausztriában a szélső jobboldali indulóval szemben, úgy, ahol arra korábban Franciaországban volt példa. A van der Bellennek azért nem sikerült összehoznia egy ilyen koalíciót, mert a konzervatív szavazók vonakodnak támogatni egy zöld politikust.

Eközben a Szabadságpárt ma már korábbi radikális szavazótáboránál jóval szélesebb kört vonz, és egyre inkább behúzódik az osztrák politika fővonalába. A párt két osztrák tartományban kormányoz, máshol koalíciókat kötött hol a szociáldemokratákkal, hol a Néppárttal.

A Szabadságpárt erőssége valójában a tükörképe a két hagyományos nagy párt gyengeségének, amelynek legfőbb forrása, hogy az osztrák gazdaság rosszabbul teljesít az európai átlagnál.

A legnagyobb kérdés

Vajon az elnökválasztás egyben szavazás-e Ausztria európai uniós tagságáról is? - teszi fel a kérdést az FT. Hofer ugyan tett egy olyan kijelentést, miszerint a Szabadságpárt népszavazást íratna ki az ország EU-tagágáról, de ez olyan erős ellenállást váltott ki a szavazók körében, hogy gyorsan visszatáncolt az ötlettől.

Mivel az osztrákok erősen függenek az cégeik exportjától és az idegenforgalomtól, nem szívesen kutyulnák össze gazdasági kapcsolataikat a szomszédaikkal.

Ugyanakkor van der Bellen barátságos viszonya Németországgal éles ellentétben van azzal, hogy Hofer bírálta Angela Merkel német kancellárt és támogatásáról biztosította Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia mélyen konzervatív politikai erőit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2016.12.05 01:04

@yamimarik: "A magyar történelemben , annyi megalázást és fájdalmat és szenvedést , senki nem okozott nekünk , mint Ausztria és különösképpen a Habsburgok ."

IGEN.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

yamimarik, 2016.12.05 00:52

Eleve szokjunk már le mi Magyarok .Történelmünk leghalálosabb ellenségeink az Osztrákok sógorozásáról !
A magyar történelemben , annyi megalázást és fájdalmat és szenvedést , senki nem okozott nekünk , mint Ausztria és különösképpen a Habsburgok .Nekik tudható be a magyarság eredetének legnagyobb hazugsága a halbűzös Finnugor agyrém és elmebaj ! Remélem ez a pollkorekt szalonpincsi, EU csicskása , valamiféle Van den Bellen akárki jól eltúrja az ő Ausztriáját ! Csak bízni lehet , hogy Magyarországon nem fog 2018 - ban fertőzni a mostani osztrák vírus ! ! !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.04 23:16

@ablakzsiraf:
"ritka ostoba vagy, tanuljál kicsi csíra, amíg lehet."
Írásod maga a tükör, ilyen vagy!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.12.04 22:50

@foldnyuzo: ritka ostoba vagy, tanuljál kicsi csíra, amíg lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.12.04 22:03

@ablakzsiraf:
Olvasgathattál volna egy kicsit többet, kik oszlattak fel hadsereget 1918-ban ? Senki, hanem felbomlott, mert legalább a fele nem magyar nemzetiségű volt. Nem volt olyan parancsnok aki ezt a folyamatot valamilyen eszközzel megállítsa.
A tanácskormány hadsereg elérte a lengyel határt. Ti inkább lepaktáltatok a románokkal az antanttal, árultátok a hazátokat.
Mi volt a folytonos emlegetése annak a trianoni gyalázatnak amit ti írtatok alá? Képmutató hazudozás. Nem liberálisok nem a komcsik hanem a "nemzeti" kormány, legalábbis ezt állította magáról.
Szószegő, hazaáruló volt az összes elődöd. Milyen lenne a kései utód, Csak olyan mint ők a nemzetvesztők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html