Moszkva az élelmiszer-embargó meghosszabbítására készül

Amennyiben fennmaradnak az Oroszország-ellenes szankciók, úgy Moszkva is meghosszabbítja az élelmiszer-embargót - közölte Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön.
MTI, 2015. június 18. csütörtök, 13:20
Fotó: Napi.hu

A tárcavezető a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon nyilatkozott a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek. "Úgy gondolom, hogy egyszerűen fenntartjuk a status quo-t" - mondta és hozzátette, hogy a tavaly bevezetett nyugati szankciókra válaszul alkalmazott élelmiszer-behozatali korlátozást "kisebb módosításokkal" meghosszabbíthatják. Közlése szerint az intézkedés "szimmetrikus" lesz.

Alekszej Uljukajev ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy az uniós szankciós politikára adandó orosz válaszlépések érintik majd a gazdaság más területeit.

Az Interfax orosz hírügynökségnek Alekszej Lihacsev orosz gazdaságfejlesztési miniszter-helyettes ugyancsak azt mondta, hogy Moszkva "nagy valószínűséggel" meghosszabbítja a nyugati büntetőintézkedésekre válaszul hatályba léptetett ellenintézkedéseket. Szerinte ugyanis nyilvánvaló, hogy a Nyugat fenntartja majd az Oroszországgal szemben foganatosított gazdasági-politikai szankciókat.

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Unió kormányai gyakorlatilag egyetértésre jutottak abban, hogy fél évvel, 2016. január végéig meghosszabbítják az Oroszországgal szemben ukrajnai szerepvállalása miatt hozott szankciókat. A végleges döntést várhatóan hétfőn hozzák meg a külügyminiszterek luxembourgi tanácsülésén.

Moszkva Ukrajna-politikája, a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása (2014. március vége), és Moszkvának a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt tavaly áprilistól nyugati államok egy sor politikai és gazdasági büntetőintézkedést vezettek be Oroszországgal szemben.

Erre válaszul tavaly augusztus 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő aláírta az utasítást, amellyel tilalmat rendelt el egyes élelmiszerek behozatalára az Európai Unió tagállamaiból, valamint Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Az embargó egyebek között a marha-, disznó, és csirkehúsra, valamint gyümölcsökre, sajtokra, tejtermékekre vonatkozik.

Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában elmondta, hogy a magyar gazdaság nagyon komoly károkat szenvedett el a az Oroszország által elrendelt uniós embargó miatt, de a kormányzat célja az, hogy a hazai cégek ugrásra készen álljanak az intézkedés feloldásának idejére.

2014 utolsó negyedévében 14,5, az idei esztendő első negyedében pedig 52 százalékkal csökkent az Oroszországba irányuló magyar export, a mezőgazdaság vesztesége mintegy 80 millió eurót, azaz 27 milliárd forintot tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.06.18 13:41

Sebaj, vihetjük az almánkat továbbra is Chilébe.

Legalábbis azt mondta a kormányunk, amelyik senkit nem hagy az út szélén. Amelyiknek semmi sem fontosabb a zemberek megélhetésénél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.06.18 13:38

...minden őshonos !! európai kisebbségnek dél tiroli mintájú autonómiát !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html