Alekszandr Lukasevics kijelentette, hogy a Washingtonban vasárnap bejelentett elhatározás ellentmond a G8-as csoporton belüli "építő együttműködés elveinek" is, mivel ez az együttműködés a globális fejlődésre, a stabilitás megteremtésére, valamint a határokon átnyúló kihívásokkal és veszélyekkel szembeni küzdelemre irányul. Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok (G7) vezetői vasárnap közölték, hogy Oroszország krími lépései megsértik azokat az elveket és értékeket, amelyek alapján a G7, illetve a hét vezető ipari hatalmat és Oroszországot tömörítő G8 országcsoport működik.

A G7 csoport, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöke együttesen ítélte el, hogy Oroszország egyértelműen megsértette Ukrajna szuverenitását és területi épségét, megszegve az ENSZ-alapokmányból eredő kötelezettségeit és az orosz Fekete-tengeri Flotta támaszpontjának szevasztopoli elhelyezéséről szóló 1997-es kétoldalú megállapodást.

Az orosz tárca visszafogott, de hűvös nyilatkozata szerint Moszkvában úgy gondolják, hogy egyes országokban "túlpolitizálják" az Ukrajnával kapcsolatos orosz álláspontot, de azt remélték, hogy idővel "a közös érdekek előtérbe kerülnek, és folytatódik az együttes, építő munka a G8-as csoportban". Erre az orosz fél készen áll - hangoztatta Alekszandr Lukasevics.

Az orosz külügyi szóvivő reagált az amerikai külügyminiszter Moszkvát ért bírálataira is. Visszautasította azokat, mondván, hogy John Kerry még csak kísérletet sem tett arra, hogy objektívan értékelje a helyzetet. Emellett azzal vádolta meg Kerryt, hogy "hidegháborús" eszközökkel élve nem azokat akarja megbüntetni, akik államcsínyt követtek el Ukrajnában, hanem Oroszországot. Moszkva szerint az új kijevi hatalom "taposta el" a másnap államfői posztjáról leváltott Viktor Janukovics és az ukrán ellenzék között február 21-én Kijevben született megállapodást a válság politikai rendezéséről.

John Kerry vasárnap elítélte Oroszország "hihetetlen agresszióját" Ukrajna ellen. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök "elképesztő, szándékos döntést" hozott egy másik országba történő behatolásról. Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal arra figyelmeztetett, hogy a krími orosz katonai fellépésnek "nagyon komoly következményei lesznek" az Egyesült Államok és más országok részéről, beleértve a szankciókat és Oroszország gazdasági elszigetelését.