Moszkva pénzügyi segítséget nyújtana Kijevnek

Ukrajna összesen hatmilliárd dollárnyi támogatást kaphat az idén a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és a nyugati országoktól - mondta Anton Szilujanov orosz pénzügyminiszter.
MTI-Eco, 2014. április 12. szombat, 15:23
Fotó: Reuters

Anton Szilujanov azzal számol, hogy a hatmilliárd dollárból 3 milliárdot az IMF folyósít majd, és ugyanannyit a nyugati országok. Az orosz pénzügyek irányítója ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tudomása szerint még nem született döntés a kérdésben. Amikor megbeszélést folytatott az amerikai és a német pénzügyi tárca vezetőivel, felajánlotta, hogy Moszkva pénzügyi segítséget nyújtana Kijevnek. Részleteket erről nem közölt.

Az orosz pénzügyminiszter emlékeztetett ugyanakkor arra az orosz számításra, hogy Moszkva az elmúlt négy évben összesen 35,4 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott Kijevnek. Ez úgy alakult ki, hogy a 2009 eleje óta biztosított gázárkedvezmény 17 milliárd dollárt tett ki. Ehhez adódik hozzá még 18,4 milliárd dollár, amely az ukrán fél által kifizetetlen büntetések voltak, amit azután kellett volna fizetnie, hogy nem hívta le a megállapodásban minimálisan megállapított gázmennyiséget.

Anton Szilujanov szerint azt a 6 milliárd dollárt, amit az idei év végéig kap majd várhatóan Kijev, részben az orosz gázszállító Gazprommal szembeni mintegy 2,2 milliárd dolláros ukrán adósság rendezésére kell fordítani.

Christine Lagarde, az IMF vezetője csütörtökön arra a kérdésre, hogy az Ukrajnának szánt támogatási program pénzügyi keretét lehet-e részben az Oroszországgal szembeni ukrán gázadósság visszafizetésére fordítani, azt válaszolta, hogy a program erre is lehetőséget teremt. A nemzetközi közösség összesen 27 milliárd dollárt ajánlott fel a következő két évre Ukrajnának, ezen belül az IMF mintegy 14-18 milliárd dollár készenléti hitelt.

Petro Porosenko politikus-üzletember, a közvélemény-kutatások szerinti legesélyesebb ukrán elnökjelölt szombaton azt mondta, hogy tudomása szerint az IMF igazgatótanácsa április 29-én dönt az Ukrajnának nyújtandó készenléti hitelről és azonnal 3 milliárd dollár átutalását engedélyezik a 14-18 milliárd dolláros keretből.

Reza Moghadam, az IMF európai ügyosztályának igazgatója a napokban azt mondta, hogy az IMF igazgatótanácsa április végén, legkésőbb május első napjaiban dönt az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatásról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.04.12 23:27

A ruszkik szinte barmilyen anyagi aldozatra kepesek lennenek, akar 300-500 milliard dollart is vizetnenek csakhogy minden problema nelkul Ukrajna a jovoben mint egy gyarmat vagy tartomany orokre az ovek lehessen. Ha Ukrajna az ovek akkor Ruszkiorszag egy Imperium, vilaghatalom, anelkul csak egy eros regionalis hatalom. Nagyon remelem, hogy amit a ruszkik elkezdtek mergesedni fog es evekig fog eltartani. Kozben pedig gazdasagilag (szankciok, izolacio, stb) a padlora kerulnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.12 18:49

elmúlt négy évben összesen 35,4 milliárd dollárnyi támogatást nyújtott Kijevnek..


..akkor a nyugat még jobban zsebbe nyúlhat ,hajrá háttérhatalom !!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html