Munkanélküliek tömegét termeli a felsőoktatás

Világszerte egyre képzettebbé válik a munkaerő, de a magasabb fokú végzettség megszerzésének a lehetősége globálisan nem hoz alacsonyabb munkanélküliségi rátát - olvasható a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb jelentésében.
Napi.hu, 2015. november 17. kedd, 13:52
Fotó: Napi.hu

A szervezet számára elérhető adatokkal rendelkező 64 országból kettő kivételével mindenütt nőtt a felsőfokú végzettségű munkavállalók száma az elmúlt 15 évben. A legnagyobb növekedést Kanadában, Luxemburgban és Oroszországban lehetett tapasztalni. Csökkent ugyanakkor az általános iskolai, illetve annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezők aránya a munkaerő-piaci résztvevők körében - derül ki A munkaerőpiac kulcsindikátorai" (KILM) című jelentésből.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felsőfokú tanulmányokat végzett munkavállalóknak automatikusan jobbak lennének az álláskeresési esélyeik. Miközben a legtöbb magas jövedelmű országban nem valószínű, hogy munkanélküliek lesznek, az alacsony jövedelmű, illetve az alacsonyabb közepes jövedelmű országokban a diplomások nagyobb valószínűséggel válhatnak munkanélkülivé, mint alacsonyabb végzettségű honfitársaik.

Munkanélküliség a fiataloknál, szakadék a nemek között

A KILM megállapítja, hogy azok az országok, ahol az elmúlt években nőtt az oktatásban, foglalkoztatásban, illetve képzésben részt nem személyek száma mind olyan magas jövedelmű gazdaságok, amelyeket súlyosan érintett a globális pénzügyi válság, például Olaszország, Görögország és Spanyolország.

Másrészt azok az országok, ahol a legnagyobb mértékben csökkent e csoport aránya, vagy olyan magasabb közepes jövedelmű gazdaságok, mint Bulgária, vagy alacsony jövedelmű országok, például Kambodzsa. Az elérhető adatokkal rendelkező fejlődő országok többségében változatlanul fennáll a nemek közötti szakadék; Egyiptomban például az e csoportba tartozó fiatal nők aránya több mint 40 százalék, szemben a fiatal férfiak 17,3 százalékával.

Az összevethető KILM adatokkal rendelkező 112 országban az átlagos munkanélküliségi ráta a 2007-es 6,4 százalékról 2014-re 7,2 százalékra emelkedett.

Idén a világ munkavállalóinak 72 százalékát a közepes jövedelmű gazdaságokban foglalkoztatják, míg 20 százalékuk a magas, 8 százalékuk pedig az alacsony jövedelmű országokban él.

HOZZÁSZÓLÁSOK