Nabucco: a bolgárok még bíznak benne

A Nabucco projekt felélesztését szorgalmazta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök az Ilham Alijev azeri elnökkel folytatott szerdai megbeszélése után Szófiában.
MTI-Eco, 2015. március 4. szerda, 18:22
Fotó: Reuters

A Nabucco gázvezeték terve korábban az Európai Unió prioritása volt, és most, "hogy Azerbajdzsán stratégiai partnereivé váltunk", ez a kérdés újra aktualitást nyert - mondta Boriszov. Hangsúlyozta: Bulgária javasolni fogja a gázvezeték tervének újravizsgálását. "Számítok rá, hogy az EU támogatni fogja ezeket a javaslatokat, és hamarosan megtárgyalja a déli gázfolyosó megépítésének gyakorlati kérdéseit" - tette hozzá.

Alijev elnök - akik kedden érkezett hivatalos látogatására Szófiába - megjegyezte: országának elegendő tartaléka van arra, hogy hozzájáruljon az európai országok gázszükségletének kielégítéséhez. "Most a Nabucco és a Transz-Adria gázvezeték egyesüléséről beszélünk, amely garantálná, hogy a lehető legtöbb európai országba eljusson az azeri gáz" - mondta. Ennek értelmében a közép-ázsiai ország nemcsak Ausztriába, hanem Olaszországba is exportálna gázt.

A Nabucco gázvezeték projektjét 2013-ban függesztették fel Azerbajdzsán vonakodása miatt. Az előzetes tervek alapján a vezeték Türkmenisztánon és Azerbajdzsánon keresztül évi 26-32 milliárd köbméter gázt jutatott volna a nyugat-európai országokba. A Nabucco meghiúsulása után előtérbe kerülő Transz-Adria vezeték - amely Olaszországba szállítana azeri gázt - kockázata ugyanaz, mint a soha el sem kezdett Nabuccóé: lesz-e elég földgáz a vezeték számára, nem vásárolja-e fel a gázt az európai importőrök elől a Gazprom, és nem lesz-e túl drága az azeri gáz.

A Nabucco gázvezetéket az orosz gáztól való függőség csökkentése érdekében építették volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.03.04 20:39

Igaz,soha ne mond hogy soha,de a Nabucco az jó darabig kifújt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.04 18:32

...bulgárok nyalják az unió seggét ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html