Nagy fordulat jöhet Lengyelországban

Kiszivárogtatott hírek szerint Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke lépéseket tett annak érdekében, hogy visszatérhessen a lengyel belpolitikába. Az ellenzéki oldalon messiásként várnak rá.
Barabás Júlia, 2018. november 8. csütörtök, 06:20
Fotó: Reuters

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóhírek szerint konzultált arról, hogy elnöki ciklusának lejárta előtt feladná pozícióját - írta a gazeta.pl. Lengyelországban sokan azon törik a fejüket, hogy e szerint vissza akar-e térni a lengyel politika színpadára még a 2019. májusi európai parlamenti választások előtt.

Az ellenzékiek köreiben sokan megváltóként várnak rá, legszívesebben fehér lovon hoznák haza, hogy kiszabadítsa az országot a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) kormányának kezéből. Nekik jó hír, hogy egyik embere szerint túl erős karakter ahhoz, hogy nyugdíjba vonuljon.

Az ellenzéknek - ennek legnagyobb pártja a Polgári Platform (PO), amelynek élén Tusk 2007 és 2014 között Lengyelország miniszterelnöke volt - erős vezetőre lenne szüksége az európai parlamenti, illetve a Lengyelországban ősszel esedékes parlamenti választások előtt.

A lengyel lap informátorai szerint Tusk meg van győződve arról, hogy az ellenzékben ma nincs senki, aki elég karizmatikus, erős és egyben kellően elszánt is arra, hogy kiálljon a PO kormányának nyolcéves regnálás alatt elért eredmények mellett. A volt kormányfő úgy véli, a PiS-szel minden területen meg kell mérkőzni, s ha csak alkalma lesz erre, beszáll a küzdelembe.

HOZZÁSZÓLÁSOK