Nagy bejelentést tett a török miniszterelnök

A török kormány 250 milliárd lírás (mintegy 21 500 milliárd forint) hitelgarancia alapot hoz létre a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint az exportőrök számára - jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök csütörtökön Ankarában egy sajtótájékoztatón, amelyen a török Gazdasági Koordinációs Bizottságnak (EKK) a líra értéknövekedésére irányuló múlt pénteki intézkedéseit hozta nyilvánosságra.
MTI, 2016. december 8. csütörtök, 17:57
Fotó: Reuters

A csomag keretében a kormány visszatéríti az építési beruházások áfáját is. 2017-ben további 600 ezer munkahelyet hoznak létre, 500 ezret a magán, 100 ezret pedig az állami szférában. A kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy a vezetés a jövő évre jelentős pénzmegtakarítást tervez és minden szükségtelen kiadást kerül majd.

A török líra október közepén kezdett történelmi mélyrepülésbe és napról napra megdöntötte a negatív árfolyamrekordokat a külföldi devizákkal szemben. Az eddigi legalacsonyabb értéket december 5-én érte el, amikor egy dollárért 3,55, egy euróért pedig 3,80 lírát kellett adni, annak ellenére, hogy Recep Tayyip Erdogan államfő december 2-án arra szólította fel a török cégeket és az állampolgárokat, hogy a birtokukban lévő devizát váltsák be lírára az árfolyamcsökkenés megakadályozása érdekében. A kérés teljesítésébe időközben az állami szervek is bekapcsolódtak.

Yildirim csütörtöki nyilatkozata előtt volt a török líra az utóbbi három hétben a legerősebb. Napközben előfordult, hogy egy dollár 3,34, egy euró pedig 3,61 lírába került. A fizetőeszköz értéke a miniszterelnök beszéde közben erősen ingadozni kezdett.

HOZZÁSZÓLÁSOK