Felfelé módosította német gazdasági növekedési előrejelzését a Müncheni Egyetem ifo gazdaságkutató intézete: a GDP-növekedés az idén 2,0 százalékos lehet a korábban jelzett 1,9 százalék helyett, jövőre pedig 2,2 százalékos.

Az erőteljes növekedés egyre nagyobb lendületre tesz szert - írja indoklásában Timo Wollmershäuser, az ifo üzleti ciklusok elemzésével foglalkozó részlegének vezetője. Az előrejelzés azzal a feltételezéssel készült, hogy nem eszkalálódik tovább az ukrajnai válság és az olajárak sem szabadulnak el az iraki fegyveres konfliktus miatt.

Ezekből a feltételezésekből kiindulva az intézet arra számít, hogy a német munkanélküliségi ráta a 2013-as 6,9 százalékról az idén 6,7 százalékra, jövőre pedig 6,6 százalékra csökken még a bevezetett minimálbérnek a foglalkoztatásra gyakorolt negatív hatása ellenére is.

A fogyasztói árak a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) szerint az idén 1,1 százalékkal, 2015-ben pedig 1,7 százalékkal emelkednek, elsősorban az ipar növekvő kapacitáskihasználtsága és a minimálbér bevezetése miatt emelkedő élőmunka költségek következtében. Az egységnyi munkaerő költségek az idén 1,6 százalékkal, 2015-ben 2,3 százalékkal emelkednek.

A gazdaság termelési értékének növekedése elsősorban a tőkejavakba fektetett beruházásokra támaszkodik majd, ami az idén 7,4 százalékkal, jövőre pedig 10 százalékkal emelkedik majd a 2012-es és 2013-as visszaesés után. Az építőipari beruházások az idén 3,8 százalékkal, 2015-ben 3,3 százalékkal emelkednek. A német export az idén 4,6 százalékkal, 2015-ben pedig 6,2 százalékkal növekszik majd az ifo előrejelzése szerint, az import azonban még ennél is nagyobb ütemben, az idén 6,2 százalékkal, jövőre pedig 7,2 százalékkal.