Nagyot égtek a horvát politikusok

Először történt meg Horvátországban, hogy a legnépszerűbb politikusok listáján "senki se" került az élre - írja az MTI a horvát közszolgálati televízióra hivatkozva.
Szász Péter, 2017. szeptember 6. szerda, 19:43
Fotó: Napi.hu

A Promocija plus közvélemény-kutató cég 2004-óta folytat felméréseket Horvátországban a pártok támogatottságát és politikusok népszerűségét illetően. A hét végén készített közvélemény-kutatásuk eredménye szerint arra a kérdésre, hogy ki a legnépszerűbb politikus Horvátországban, a megkérdezettek mintegy 23,3 százaléka jelölte be azt a válaszlehetőséget, hogy "senki se". A második helyre Kolinda Grabar-Kitarovic államfő került 15,8 százalékkal, a harmadik helyet pedig Andrej Plenkovic kormányfő foglalja el 11,2 százalékkal.

A "legnépszerűtlenebb politikusok" listáján viszont már Andrej Plenkovic áll az élen 19,2 százalékkal. A második helyre itt - a megkérdezettek 13,7 százaléka - a "minden politikus" választ tette.

Horvátország évek óta rossz irányba halad - ezt jelenleg a szavazók 73,4 százaléka gondolja így. (A magyar turisták azért még imádják Horvátországot)

Az augusztusi 40,7 százalékról mostanra 36 százalékra csökkent a tizenegy hónapja hivatalban lévő horvát kormány támogatottsága is.

Bár a közvélemény-kutatások eredménye óriási borúlátásra utal, amennyiben most rendeznének választásokat Horvátországban, ugyanazon pártok jutnának be a parlamentbe, és hasonló arányban, mint tavaly szeptemberben.

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) továbbra is a legnagyobb támogatottságnak örvend, így a párt a felmérésben az első helyen végzett 34 százalékkal, alig gyengülve a múlt havi 34,2 százalékhoz képest. A legnagyobb ellenzéki párt, a Szociáldemokrata Párt (SDP) növelni tudta népszerűségét, az augusztusi 22,1 százalékról 23,1 százalékra.

HOZZÁSZÓLÁSOK