Andrij Parubij, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerint húszezer tartalékost a nemrég újból megalakított Nemzeti Gárda soraiba hívnak be, és további húszezret a fegyveres erők más alakulataihoz. A mozgósítást a jogszabály életbe lépése után 45 napon belül végrehajtják.

Az előterjesztés indoklásában foglaltak szerint a mozgósítást "a Krím-félszigeten kiéleződött társadalmi és politikai helyzet, az orosz fél leplezetlen agressziója" miatt van szükség. A Krími Autonóm Köztársaság központilag feloszlatott, ezért törvénytelen parlamentje az Oroszországhoz való csatlakozásról tartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva hétfőn kikiáltotta a terület függetlenségét. A mozgósításról szóló törvényt 276 képviselő támogatta, elfogadásához legalább 226 szavazatra volt szükség.

Turcsinov a szavazás előtt kijelentette, hogy Oroszország "egy népszavazásnak nevezett óriási komédiával próbálja fedezni" a részéről megvalósított agresszió folytatását a Krímben. A referendummal kapcsolatosan leszögezte, hogy annak eredményét "soha nem ismeri el Ukrajna és a civilizált világ". A vasárnapi népszavazáson a szervezőbizottság végleges adatai szerint a részt vevők 96,77 százaléka támogatta, hogy az autonóm terület csatlakozzon Oroszországhoz.

Az ügyvivő államfő hangsúlyozta: a mozgósítás során elsősorban azokra számítanak, akik önkéntesen jelentkeznek szolgálatra, és olyanokra, akik korábban szolgáltak a hadseregben, és kiképzést kaptak. Hozzátette, hogy 18 életévet betöltött fiatalok sorkatonai behívására nem terjed ki a részleges mozgósítás.

A mozgósítás az ország egész területére kiterjed, a Krímben és Szevasztopolban azok közül mozgósítanak, akik önként jelentkeztek szolgálatra.