Nekiment a törököknek az osztrák külügy

Törökország Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalásainak megvétózását helyezte kilátásba Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Kurier című lap vasárnapi számában.
MTI, 2016. augusztus 7. vasárnap, 16:00
Fotó: Reuters

Az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsa új tárgyalási fejezetek megnyitásáról fog dönteni, azonban én ellene szavazok majd - nyilatkozott a tárcavezető. Törökország nem teljesíti a vízummentesség alapkövetelményeit, és a csatlakozási tárgyalások előfeltételei sem valósultak meg.

A miniszter szerint az uniónak magának kell megoldania a menekültügyi helyzetet. A helyszínen nyújtott humanitárius segítségre van szükség, és meg kell állítani az illegális bevándorlókat az uniós külső határon. Az embereket Európán kívüli menekültközpontokba kell szállítani. A tárcavezető szerint Görögországot és Olaszországot nem lehet magára hagyni a menekültügy okozta kihívással, és nem lehet egyedül Törökországra sem hárítani a feladatot. Így Európa zsarolható lenne, a függetlensége kerülne veszélybe. Nem szabad hagyni, hogy a menekültek továbbutazhassanak Közép-Európába.

Azon fog dolgozni, hogy Törökországgal közvetlen párbeszéd jöjjön létre. Egyeztet török kollégájával, akinek már elmagyarázta, hogy mi miatt távolodik Törökország az uniótól. "Problémásnak tartom, ha a menekültügyi egyezmény miatt eltekintenénk a Törökországban történő alapjogsértésektől" - mondta. Meglátása szerint önálló uniós menekültügyi politikára és a külső uniós határ védelmére van szükség.

Kurz gyetért Christian Kern osztrák kancellárral, aki a törökországi uniós csatlakozást "fikciónak" nevezte. Kern kancellár csütörtökön arról is beszélt, hogy párbeszédet kezdeményezne az Európai Tanácsban a török csatlakozási tárgyalások megszakításáról. Úgy vélte, hogy "még évekig vagy évtizedekig lehetetlen lesz" Törökország uniós taggá válása. Szándéka szerint a tagfelvételi tárgyalások megszakítása témája lehetne az uniós állam- és kormányfők szeptember 16-án Pozsonyban tartandó tanácskozásának.

Erre reagálva Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a "radikális rasszizmus fővárosának" nevezte Ausztriát. A miniszter kijelentéseit követően a nap folyamán bekérették a bécsi török nagykövetet az osztrák külügyminisztériumba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tautomer, 2016.08.07 18:25

Törökország nem lehet EU tagállam..Ők az IÁ segítőii,üzletelnek velük,az utánpótlási útvonalak az országukon keresztül
vezetnek.Ezért az IÁ-t nem is bombázzák,csak a kurdokat. Az EU kígyót melengetne a kebelén!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html