Nekirontottak Európának az oroszok

Az orosz médiagépezet nekirontott Európának nem sokkal azt megelőzően, hogy a márciusi holland választásokkal elkezdődik a szavazások időszaka. Csak a több nyelven sugárzó RT állami tévéállomás költségvetése bő tíz év alatt több mint tízszeresére ugrott.
Komócsin Sándor, 2017. február 19. vasárnap, 15:09
Fotó: MTI/EPA

Ahogy Emmanuel Macron centrista francia politikus népszerűsége meredek emelkedésbe kezdett, úgy jelentek meg egymás után azok a hírek, amelyek szerint amerikai ügynök, illetve homoszexuális, akit a rendkívül gazdag meleglobbi támogat. Hogy, hogy nem a hírek forrása a Kreml ellenőrzése alatt álló Szputnyik hírügynökség - kezdi a falshír-gyártókról szóló cikkét a Bloomberg.

Régi csúnya idők

A szovjet éra propagandamasinériájára emlékeztető orosz állami sajtóorgánumok felpörgették a hírgyártást néhány héttel a holland szavazás előtt, amelyet április-májusban Franciaországban elnökválasztás, majd szeptemberben Németországban parlamenti választás követ. Az európai politikai elit riadókészültségben van, főként miután felmerült az alapos gyanúja annak, hogy az oroszok (a végül megválasztott Donald Trump oldalán) manipulálták a tavalyi amerikai elnökválasztást.

Franciák, németek

Franciaország esetén az "nem tetszik" az orosz médiának - a Szputnyik mellett az állami tulajdonú, többnyelvű RT tévétársaságnak -, hogy megelőzte a Moszkva elleni szankciókat bíráló Francois Fillon republikánus jelöltet. Utóbbit a szenátori munkálkodása idején a családtagjainak fizetett tanácsadói díjak körüli korrupciós botrány vetette vissza.

Fillonnal kesztyűs kézzel bántak az oroszok, akárcsak Marine Le Pennel, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökjelöltjével, aki megválasztása esetére népszavazást ígér Franciaország EU-tagáságról. Szemben velük Macron Európa-párti - és pontosan ez az, amiért a Kreml ellenségének tarthatja.

Németországban is elkezdődött a kampány. A Kreml médiája bőven tudósít a populista, radikális jobb és baloldali pártok tevékenységéről, kiemelve, hogy ellenzik Angela Merkel megengedő politikáját a bevándorlókkal kapcsolatban.

Olaszok, hollandok

Olaszországban az alkotmányreformmal kapcsolatos népszavazás előtt az RT a Facebookon olyan videót terjesztett, amely szerint a reformot kezdeményező Matteo Renzi miniszterelnök ellen tüntettek Rómában. A La Stampa napilap azonban kiderítette, hogy valójában Renzi támogatói voltak a filmen, amelyet egyébként a hamis tálalásban 1,5 millióan néztek meg.

A Szputnyik olyan videót terjesztett, amelyen állítólag ukrán szélsőségesek támadtak az Ukrajna uniós társulási szerződését ellenző hollandokra. Ukrán hivatalos források, illetve független elemzők azonban jelezték, hogy a videó hamisítvány volt.

Dől a pénz

A Szputnyik, amely a szovjet idők Novoszty hírügynökségének utóda, tucatnyi nyelven közli híreit. Az RT szintén többnyelvű hálózat, élén egy Vlagyimir Putyin államfő által kinevezett vezetővel. Az utóbbit az amerikai CNN és az arab Al Jareera nemzetközi tévétársaság versenytársásának szánják.

Az RT-nek 22 irodája van a világ minden pontján. Alkalmazottainak száma ezer és költségvetése a 2005-ös 30 millió dollárról 2017-re 320 millióra nőtt (90 milliárd forint, nagyjából a 2017-es vizes vébé beruházási költsége). Az idei büdzséből 20 millió dollárt szánnak a francia nyelvű adás elindítására. (Jelenleg angolul, spanyolul, németül és arabul érhetők el a csatorna műsorai.)

Az oroszok szerint a nyugati kritikusok képmutatók. Putyin nemrégiben azt állította, hogy az RT célja az angolszász monopólium megtörése a világszintű hírszolgáltatásban. Az Ofcom brit médiahatóság vizsgálata szerint viszont az RT az elmúlt 11 évben tízszer szegte meg az el nem kötelezett hírszolgáltatás szabályait. Ezzel listavezető a vétkes sajtóorgánumok között.

Falshír-szűrési módszerek
A fotó feltalálásakor definíciószerűen a valóság hű tükre volt, ám az emberek hamar megtanulták manipulálni ezt a médiát is - írja a gz.com hírportál. Igazolásul két nem retusált fotót vet össze, amelyeken Mike Pence amerikai alelnök és családja látható. Az egyik szemből mutatja az Pence-t és hozzátartózóit, amint az elnök és az alelnök beiktatási ceremóniáján egy washingtoni úton haladnak integetve a közönségnek. A másikon oldalról láthatók ugyanők, ám ezen a háttérben látszanak a lelátók is, amelyeken senki sem fogadj az integetésüket. Mindennek az ad jelentőséget, hogy Donald Trump szerint soha nem volt annyi néző egy amerikai elnök beiktatási ceremóniáján, mint az övén.

A portál négy szabály betartását ajánlja a fotók hitelességének ellenőrzésére. Az első, hogy kitől származik a kép. A hagyományos hírügynökségek saját hírnevük védelme érdekében törekszenek az objektivitásra, míg a no name források megengedhetik maguknak a simlizést. A második szabály: vizsgáljuk meg, nem készült-e a kép valamilyen furcsa, bizarr szögből vagy vágással. Ezzel valamit tudatosan eltávolíthatnak róla. Ha nagyon közelről készül a kép, azzal fel akarhatnak torzítani valamit: a kép tárgyának korát vagy valamilyen fizikai jellemzőjét.

A harmadik szabály: derítsük ki, miről akar szólni a fotó? Nem akarja-e valamivel kapcsolatban a tények interpretációját alátámasztani? Különösen fontos, hogy nem illeszkedik-e be valamilyen propaganda-hadjáratba? Végül a negyedik szabály az, hogy használjuk ki a rendelkezésünkre álló számos információforrást! Szerencsére módunk van összehasonlítani az azokban foglaltakat. Különösen hasznos a politikusok, szakértők, tanácsadók állításait a tényekkel összevető cikkek, műsorok elolvasása, megnézése.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.02.19 23:20

@POTUS:
persze, miutan leertekeltek a penzuket utana mennek kulfoldre nyaralni. na latod tudsz te dezinformaciot gyartani. eleg csak megnezni ki irta es mar tudom is merrol fuj a szel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.19 22:06

Látom, munkához látott a cenzor... Netán Komócsin elvtárs személyesen?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.02.19 21:58

@POTUS:
Persze az oroszok megengedhetnek maguknak egy külföldi nyaralást mondod te.
Egyes oroszok biztosan de 2-100% között nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.02.19 20:22

Az a sok fake news, amit előállítanak...az döbbenetes.

' ?We?ve got to keep our country safe. You look at what?s happening in Germany, you look at what?s happening last night in Sweden.? - mondá Trümp szombaton.

Ez az igaz hír.

Amit a Trümp mond.

Svédországban valami történt pénteken. Valami nagy sé borzalmas, amit a bevándorlók okoztak.

De mi?

Trümp tudja - mások nem.

A fake news-gyártók meg hazudnak.

A trümp meg megmondja a tutit.

Svédországban pénteken a migráncsok robbantottal, embereket öltek - csak a svédeket erről elfelejtették értesíteni.

Majd az RT és a Breitbart megmutatják.

a winter meg elmondhatja mindenkinek a "nagy igazságot". potus meg nyomhatja hozzá az orosz "gagagaga"-t.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.19 20:16

@Winter: ...ha az oroszok így folytatják, akkor szerintem rövid idő alatt több lesz, mint nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html